Magyar gazdaság

Innovációkkal fejlesztik az agráriumot

A legjobb és legújabb megoldások megtalálják a helyüket az agráriumban, ezzel a céllal indított agrotech hackathont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Ka­mara (NAK) és a Design Terminal 24 órás agrárin­novációs ötletversenyt rendezett, a Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathonon az ötven jelentkezőből kiválasztott legjobb tizenhárom csapat szállt ringbe a díjakért. A kezdeményezés fő célja az volt, hogy a legjobb, legújabb megoldások megtalálják a helyüket az agrárszektorban, és fejlesszék az ágazatot, továbbá hogy felhívja a figyelmet az agráriumban rejlő innovációs és karrierlehetőségre.

Ezzel a programmal tehetséges diákok százainak figyelmét irányítottuk az agrárszektorra. Bemutattuk, hogy a magyar fiatalok a mezőgazdaságban is megtalálhatják az innovációs és vállalkozási lehetőségeket. Az együtt töltött huszonnégy órában az informatikusok, fizikusok, terméktervezők és geológusok új generációja dolgozott közösen a hazai agráripar kihívásain

– mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője ás Győrffy Balázs, a NAK elnöke is mentorálta a csapatokat
Fotó: Kallus György

A március 22–23-án rendezett ötletversenyen részt vevő kettő-négy fős csapatoknak 24 óra állt rendelkezésükre, hogy rendkívül intenzív és hatékony fejlesztési folyamat során, üzleti mentorok és agrárszakemberek bevonásával, a NAK és a Design Terminal szakembereivel tökéletesítsék pályázati ötletüket, amelyet a rendezvény végén a zsűri előtt prezentáltak.

A verseny különlegessége, hogy a nevezők többsége nem agrárszakterületről érkezett.

A hackathont a BeeNet nyerte, ötletükkel többek között a gazdák és a méhészek kommunikációját szeretnék javítani. Olyan interaktív há­lózatot álmodtak meg, amelyen keresztül a méhészek jelezhetik a mező­gazdasági termelőknek, hogy aznap hol vannak a méheik, valamint a hatósági engedélyeztetési folyamatokat egyszerűsítenék és az adminisztratív terheket is csökkentenék a platform által. A második helyen a Grinsect végzett, ötletük egy automatizált megoldás a fekete katonalégy lárváinak tenyésztésére és állattakarmányozási célú feldolgozására. A harmadik helyet az Almathron szerezte meg mesterséges intelligenciát alkalmazó vadkárfelmérési rendszerével, amelynek segítségével a jelenleginél sokkal objektívebb lehetne a kárfelmérés.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

agrárium Design Terminal NAK
Kapcsolódó cikkek