Magyar gazdaság

Új támogatásokat ígér az agrártárca

Megemeli a baromfi-állatjóléti támogatás keretét az agrártárca, és új konstrukciót dolgoz ki a szárnyas- és sertéshús-feldolgozóknak, valamint -forgalmazóknak. Az első negyedévben kieső forrást a csekély összegű, úgynevezett de minimis keretből pótolhatják.

Mivel az állatjóléti támogatási program működését az Európai Bizottság 2018. december 31-ig engedélyezte, az agrártárca már tavaly áprilisban benyújtotta a 2019–2025-ös programot. Ezt a korábbival azonos szakmai tartalommal és eljárásrenddel tette, valamint a támogatási keretösszeg olyan mértékű emelésével, amely az éves szinten jelentkező valós termelői igények kifizetését lehetővé teszi – közölte a Világgazdasággal az Agrárminisztérium (AM). Az új program azért nem tudott elindulni január 1-jén, mert még folynak a szakmai egyeztetések az Európai Bizottság és Magyarország között. A szaktárca arra reagálva tájékoztatott, hogy lapunk megírta: az idei első negyedéves baromfi-állatjóléti támogatásokat a termelők már biztosan nem kapják meg, a hárommilliárd forintos kiesés pedig június környékén likviditási űrt okozhat.

Az állatjóléti követelmények betartása érdekében – az állattartók költségeinek kompenzálására – az elmúlt években emelte a baromfiágazatnak járó állatjóléti támogatások keretösszegét az AM. A 2010-ben még négymilliárd forintos keret 2015-ben már 11 milliárd, 2016 és 2018 között pedig 12 milliárd forint volt évente. Az ágazati szereplőktől eddig nem kapott a tárca olyan információt, amely az egyes baromfifajtáknál a termelés kiesésére vagy annak mértékére utalna.

Mivel az új program brüsszeli elfogadása csúszik, az AM intézkedéscsomagot állított össze a baromfiágazat számára. Ha az Európai Bizottság zöld utat ad, a baromfi-állatjóléti támogatások folyósítására az idei költségvetésben több mint 12 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. Az új támogatási programból az uniós jóváhagyás hiányában kimaradó jogcímeket pedig átmenetileg csekély összegű (de minimis) mezőgazdasági támogatás formájában tervezik meghirdetni. Emellett előkészítés alatt áll a sertés- és a baromfiágazat számára egy új támogatási program, amelynek célja a feldolgozói és a forgalmazói tevékenység támogatása.

Az AM arra is emlékeztetett, hogy a baromfi-állatjóléti támogatás tavalyi igénylések után kifizethető összegét 2018 végén 1,2 milliárd forinttal emelték meg, és további hasonló mértékű bővítés várható. A többletforrás lehetővé teszi, hogy az idén márciusban lezáruló 2018. évi program végkifizetésénél az összes jogos támogatást visszaosztás nélkül kifizessék. Így 2,4 milliárddal több, összesen 14,4 milliárd forintnyi támogatást fizetnek ki a baromfitartók számára, ami a szaktárca szerint tetemes pótlólagos forrás a csúszás hatásainak mérséklésére.

A sertéságazat részére nyújtott állatjóléti támogatások feltételeiről szóló rendeletet még tavaly december 18-án meghirdették, az idei támogatási kérelmeket pedig már be is nyújtották a gazdálkodók. A teljes összeg az adott támogatási évre vonatkozóan legfeljebb 8,5 milliárd forint – részletezte a minisztérium.

Százmilliárdos nemzeti kiegészítés

Az idén mintegy százmilliárd forint nemzeti forrással egészíti ki a magyar költségvetés az uniós agrártámogatásokat – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. A tárca rendelete szerint egyebek mellett emelkedik a baromfi- és sertés-állatjóléti támogatás lehetséges összege, valamint – 4-ről 4,5 milliárd forintra – az állati hullák elszállítására és ártalmatlanítására fordított költségek kompenzálása is.

 

agrártámogatások sertés állatjóléti támogatás baromfi
Ezek is érdekelhetik