Az elmúlt évben az élő sertés átlagára – szokatlan ingadozások mellett – 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben, de az is igaz, hogy a magyar átlagár egész évben ismét meghaladta az uniós szintet – vázolta a tavalyi alaphelyzetet húsvét előtti sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a nagyobb húsfeldolgozókat tömörítő szakmai szervezet elnöke. Ráadásul az EU-átlagár csaknem három éve szinte folyamatosan sokkal magasabb, mint a világpiacon jelentős tényezőként szereplő országok árai, vagyis a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia – szögezte le.
Bár az elmúlt évben olcsóbb lett az élő sertés, a húsimport nőtt, nyomás alatt tartva a frisshús-piacot. Az afrikai sertéspestis (ASP) miatt kiesett az exportpiacok majdnem harmada, amit csak az év utolsó negyedében sikerült kiváltani volumenben, de értékben nem. Éves szinten viszont a húsfeldolgozásban és -tartósításban mért export mennyisége 8,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt. Ennek hatására a Magyar Húsiparosok Szövetségének adatai szerint a megfigyelt húsrészek átadási árai 2–10 százalékkal csökkentek. A kiesett exportáru egy része belföldön kelt el, így a hazai értékesítés mennyisége 9,8 százalékkal nőtt. A húságazat tavalyi kibocsátása a baromfiiparéval együtt meghaladta a 820 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás és -tartósítás 292 milliárd, a hús- és baromfihús-készítmények gyártása pedig 192 milliárd forint volt.
Az idei első negyedévben tovább nőttek a költségek: a bérek 10 százalék fölötti emelkedése, valamint az energia és a csomagolóanyagok drágulása mellett az élő sertés ára 30 százalékkal nőtt. Az utóbbi növekedést a Kínában pusztító ASP okozta, a nagyfogyasztó ország hatalmas igénnyel lép fel a világpiacon, ennek a hatása Magyarországon is érződik. Az iparági szereplők a túlélésük érdekében kénytelenek lesznek árat emelni, amihez Éder Tamás empátiát kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.
A költségnövekedések elismertetésére azért is van nagy szükségük a húsiparosoknak, mert a készítménygyártók eredménye valószínűsíthetően stagnál vagy kicsit nő, a hagyományos húsfeldolgozóké és -tartósítóké pedig a 2018-as adatok szerint minden bizonnyal csökken. Ám az pozitívum, hogy jól látszik a sertéságazatban 2014-ben megkezdett áfacsökkentés hatása. Azóta 1 millióval nőtt a sertésvágások száma, holott a sertések száma 4,5 százalékkal csökkent, tehát a tavaly levágott állatok 27 százaléka korábban nem legálisan került a piacra.
Bár a rendszerváltás körüli évi 43-44 kilogramm után most körülbelül 30 kilogramm az egy főre jutó sertéshús-fogyasztás, húsvétkor a sertéshús kiemelt szerepet kap a magyar családok életében – mondta előadásában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A becsült húsvétisonka-forgalom mintegy 10 milliárd forint értékű. A NAK elnöke szerint a sertéságazat a stabilizálódás jeleit mutatja, de rendkívül fontos az ASP megállítása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.