Magyarország baromfihúsexportja 56 százalékkal, 27 ezer tonnára emelkedett 2019 első hónapjában a 2018. januárihoz viszonyítva – idézte a KSH adatait az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Ezen belül a csirkehús kivitele csaknem a kétszeresére, 20 ezer tonnára nőtt, míg a pulykahúsnál 11 százalékos a csökkenés.
A baromfihúsimport 8 százalékkal, hatezer tonnára nőtt, miközben a csirkehús beszállítása 14 százalékkal négyezer tonnára, a pulykahúsé 8 százalékkal 483 tonnára csökkent.
Az AKI adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 3,4 százalékkal, kilogrammonként 256 forintra, a vágópulykáé 2,2 százalékkal, 377 forintra emelkedett 2019 első tizennégy hetében 2018 azonos időszakának átlagárához képest. Az EU-ban 100 kilogramm egész csirke átlagára 184 euró volt 2019 első tizennégy hetében, nem változott lényegesen az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a magyarországi ár 5,9 százalékkal, kilónként 485 forintra nőtt. A csirkecomb feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal, 458 forintra, a csirkemellé 8,2 százalékkal, 1124 forintra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.
A vágócsirke termelői ára
3,4
százalékkal lett magasabb egy év alatt
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.