BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb hibát találtak az ellenőrök

Az elmúlt években tapasztaltakhoz képest javult a fogyasztók biztonsága – vonható le a következtetés a húsvét előtti hatósági élelmiszerlánc-ellenőrzések eredményeiből.

Közzétette az idei tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzési akciójának március 25. és április 7. közötti tapasztalatait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az előző évekhez hasonlóan a hatóság a húsvéti ünnepek előtti időszakban a hús és a húskészítmények, a tojás, az édesipari termékek, az alkoholos italok és a borászati termékek előállítására és forgalmazására, valamint a piaci, vásári élelmiszer-eladásokra és a zöldség- és gyümölcsforgalmazásra fókuszálta ellenőrzéseit.

Az egyébként április 22-ig tartó szezonális akció első szakaszában országosan összesen 1913 ellenőrzésre került sor. Ebből 298 élelmiszer-előállító helyeken, 1147 pedig az élelmiszer-forgalmazásban történt. Az ellenőrök 68 alkalommal figyelmeztetést, 55 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, és összesen 4,77 millió forint bírságot szabtak ki, 13 esetben pedig korlátozták a vállalkozás tevékenységét.

A szankciók száma – összevetve a tavalyi hasonló ellenőrzés azonos időszakának adataival – azt mutatja, hogy kevesebb a súlyos jogsértés, ezért a bírságok száma csökkent. Emelkedett viszont a figyelmeztetések száma, amelyek a kisebb súlyú szabálytalanságok esetén alkalmazhatók.

Higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,3, (2018-ban 3,6), a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot 3,1 (2018-ban 3,4), a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságot 3,2 százalékában állapítottak meg. Az utóbbinál romlott a mutató, hiszen egy éve a vizsgálatok 1,3 százalékában volt hiányosság.

Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 9994 hazai és külföldi élelmiszertételből 173-at, az ellenőrzött tételek 1,7 százalékát kellett kivonni a forgalomból, tavaly ugyanez az arány 2,3 százalék volt. Az idén kivont élelmiszerek mennyisége 2,8 tonna, értékük pedig több mint egymillió forint volt. Fogyasztásra való alkalmatlanság miatt az ellenőrzött tételek 0,1 százalékát vonta ki a hatóság, ez megegyezik az előző évivel. A tavalyi hasonló időszak adataival összehasonlítva valamivel kevesebb higiéniai hiányosságot tapasztalt a hatóság, több probléma volt a nyomon követhetőséggel, az ellenőrzés alá vont termékek minősége javult. A nyomon követhetőség hiányát leginkább a piaci, vásári értékesítésnél tapasztalta a hatóság. Itt a nem engedélyezett tevékenység is gyakoribb volt, és az egészségügyi alkalmasság igazolásának hiányát is többször állapították meg, mint az üzletek esetében.

A zöldség-gyümölcs tételek ellenőrzésekor a hatóság emberei 65 esetben tettek kifogást, zömében minőségi okokból, de jelölési hibák is előfordultak. A pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítmények esetében a forgalomból kivont tételek aránya az összes vizsgálat alá vont tétel 0,3 százaléka volt, ami számottevő csökkenés, hiszen tavaly 1,5, 2017-ben pedig 1,7 százalék volt ez az arány. A tavalyi első időszakhoz képest idén kevesebb lejárt terméket találtak az ellenőrök, arányuk nem érte el a vizsgált tételek 1 százalékát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.