Magyar gazdaság

Takarékbank: a gazdaság lassulása érdeklődés hiányában elmaradt

A magyar gazdaság növekedés idén elérheti a 4,4 százalékot, de a rá következő két évben sem esik 3,5 százalék alá a Takarékbank előrejelzése szerint.

„Az első negyedévben nemhogy lassult volna, hanem várhatóan gyorsult a növekedés: az idei első negyedév hatalmas meglepetés lehet – ha jók lesznek a márciusi adatok akár az öt százalékot eléri –, vagyis a magyar gazdaság lassulása érdeklődés hiányában elmarad” – mondta Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője. Ezért az idei lendületes évkezdet hatására a Takarékbank 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelte az idei, valamint 3,5 százalékról 3,6 százalékra a jövő évi növekedési előrejelzését, de még 2021-re is 3,5 százalékos növekedést jósolnak.

A gazdasági növekedést húzza a külföldi tőke beáramlása, a bérek növekedése, illetve segíteni fogják a kormány családvédelmi támogatásai.

Az elemzők becslése szerint a tavalyihoz képest valamelyest lassabb ütemben ugyan, de tovább növekszik a gazdaság, 4,4 százalékos növekedésre számítanak. A beruházásokat idén elsősorban a lakásátadási hullám vezeti majd felfutásra, de továbbra is igen erős marad a beruházási tevékenység az iroda, a kereskedelmi, az ipari, a logisztikai és a szálláshely szolgáltatási területeken. A Takarékbank elemzői arra számítanak, hogy idén átmenetileg a középtávú cél felett ingadozhat az éves átlagban 3,4 százalékra emelték az inflációs várakozásukat.

Az idei növekedést termelési oldalról csupán a mezőgazdaság húzhatja le
Fotó: MTI / Földi Imre

Előrejelzésük szerint, a külső hatások miatt kissé gyengébb forint év végére újra erősödhet az euróval szemben.

„Az inflációs cél már rezeg, ezért apró lépésekre kényszerül az MNB” – vélekedett Suppan Gergely. A fogyasztói árak emelkedése idén éves átlagban elérheti a 3,4 százalékot, jövőre 3,1 százalékra lassulhat az infláció. Várakozásaik szerint az államháztartás hiánya az idén a GDP 1,7 százaléka lehet, amely jövőre 1,5 százalékra csökken, miközben az államadósság tartósan mérséklődik, így 2021-re akár a GDP 60 százaléka alá csökken.

Az idei növekedést termelési oldalról szinte minden ágazat segíti – csupán egyetlen szektor (a mezőgazdaság) húzhatja lefelé. Ezzel a növekedést hazai motorok generálják majd.

Az építőipari termelés 22 százalékkal nőhet az idén, az ipari termelés is rákapcsol, a tavalyi 3,5 százalék után, idén már 5,5 százalékkal nőhet a termelés. Az építőipari növekedést már nem az húzzák, sokkal hanem az iroda és lakáspiac – mondta Suppan Gergely.

elemzői előrejelzés GDP Takarékbank infláció
Kapcsolódó cikkek