Magyar gazdaság

Egészségesebb irányba tolja az MNB a hitelboomot

Tavaly már nem lehetett panasz a vállalati hiteldinamikára, ám a kkv-k esetében túlsúlyban volt a változó kamatozású hitelezés, ami jól mutatja, hogy szükség volt a finanszírozási kockázatokat csökkentő NHP Fix bevezetésére. Ebben a kategóriában május elején átlépte a 100 milliárd forintot a szerződésállomány.

Az elmúlt évben a gazdaság növekedéséhez nagyban hozzájárult a vállalati beruházások erősödése, ami magával húzta a hitelezést is. Mint arra az MNB szakértői a közelmúltban megjelent tanulmányukban rámutattak, a válság óta nem látott hitelbővülés történt: a nem pénzügyi vállalatok hitelintézetekkel szemben fennálló hitelállománya 964 milliárd forinttal nőtt, ennek következtében az éves tranzakcióalapú dinamika majdnem 14 százalékra gyorsult. Vállalatméret szerint a mikrovállalkozások hitelállománya tranzakciós alapon csaknem 21 százalékkal (255 milliárd forint), a kisvállalatoké 4 százalékkal (43 milliárd), a középvállalatoké 8 százalékkal (125 milliárd), míg a nagyvállalatoké 17 százalékkal (507 milliárd) bővült.

Az NHP Fix 50,8 százalékát mikrovállalkozások igényelték
Fotó: VG / Vémi Zoltán

Hogy a hitelbővülést a beruházások húzzák, abból látható, hogy a hitelvolumen emelkedésének mintegy kétharmadát az éven túli kihelyezések adták.

Ágazati bontásban a legnagyobb mértékben, 307 milliárd forinttal (21 százalékkal) a feldolgozóipar hitelállománya nőtt. Az építőiparban és az ingatlanszektorban tapasztalható erőteljes ciklus az ágazat hitelállományát 154 milliárd forinttal, közel 10 százalékkal emelte, míg a és vendéglátás hitelkitettsége 136 milliárd forinttal nőtt, ami szintén 10 százalékhoz közelítő bővülés.

Ugyanakkor a tavalyi adatokban is visszaköszöntek olyan tételek, amelyek hosszú távon a jegybank megítélése szerint kockázatokat hordoznak. A kimutatásokból látható, hogy az éves állománybővülés több mint 80 százaléka az egy éven belüli kamatperiódusú hitelek növekedésével magyarázható.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

hitelezés hitel MNB NHP fix
Kapcsolódó cikkek