Magyar gazdaság

Újabb kedvezményben részesítenék a lakásvásárlókat

A mostani lakástámogatási elemek között is van példa adó-visszaigénylésre.

Visszaigényelhetővé tenné a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége — írta meg a Magyar Nemzet. A szabályozás fontos eleme lenne, hogy

kizárólag saját célú vásárlásról, vagyis életvitelszerű ottlakásról lehetne szó, kizárva a kedvezmény megszűnését indokló befektetői vásárlásokat.

Fotó: Pixabay

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint visszaigényelhetővé kellene tenni a jelenlegi öt- és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget. Fontos kitétel, hogy az építési engedély megszerzésének vagy az egyszerű bejelentés megtételének időpontjától és a lakás kivitelezésének módjától függetlenül lehetne a visszaigényléssel élni.

A jelenlegi szabályozás alapján a tavaly november 1-jéig bezárólag építési engedéllyel vagy bejelentéssel rendelkező ingatlanoknál ugyan 2023 végéig érvényes az új lakások áfakedvezménye, ám a többi újonnan készülő otthonnál csak 2019 végéig.

Az ÉVOSZ javaslata szerint a visszatérítés csak abban az esetben járna, ha az ingatlan a visszaigénylő magánszemély állandó lakhatását szolgálja, ráadásul a visszaigénylést öt éven belül csak egy alkalommal kérhetné a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos.

A mostani lakástámogatási elemek között is van példa adó-visszaigénylésre. Saját célra történő építkezés esetén az építőanyag és a munkadíj forgalmi adója ötmillió forintig visszaigényelhető a pénzintézeteken keresztül – ez a lehetőség az ötszázalékos áfához hasonlóan elvben az idei év végéig él. Az ÉVOSZ ehhez az eljáráshoz alakította javaslatát.

A ÉVOSZ példának hozta, hogy nettó 350 ezer forintos négyzetméterárat és száz négyzetméteres lakást alapul véve, 27 százalékos kulcs esetén 35 plusz 9,45 millió forintba, azaz 44,45 millióba kerül egy lakás, míg ötszázalékos áfával ennél csaknem nyolcmillióval kevesebbe, 35 plusz 1,75, azaz 36,75 millió forintba.

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége lakásáfa ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek