Magyar gazdaság

Az adóhivatal július végéig várja az automaták regisztrációját

A teljes automatapiac fehéredéséhez elsőként az üzemeltetők regisztrációjára van szükség. Ezt követően az adóhivatalnak már pontos és teljes képe lesz arról, hogy az országban hány és milyen automataberendezés üzemel. Az üzemeltetőknek még egy hónapjuk van készülékük bejelentésére. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis július 31-ig úgynevezett szankciómentes időszakot biztosít az automatásoknak. Augusztus 1-től azonban már szigorúan ellenőrzi azt, hogy minden érintett eleget tett-e regisztrációs kötelezettségének.

Július 31-ig lehet szankciómentesen regisztrálni az automatákat az adóhivatalnál. A bejelentési kötelezettség minden automataberendezést érint, ami termékértékesítést végez vagy valamilyen szolgáltatást nyújt és ennek – vagy más által végzett ilyen tevékenység – pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál. Regisztrálni kell tehát többek között például

  • az autómosó-,
  • a parkoló-,
  • a szórakoztató- (pl. flipper),
  • a gyerekhintáztató-,
  • a masszírozó-,
  • fényképkészítő-
  • és a termékértékesítő automatákat is.
  • A bejelentendő adatokat a most megjelent miniszteri rendelet sorolja fel. A bejelentéskor az üzemeltetőnek meg kell adni az automataberendezés legfontosabb azonosító adatait, valamint működési és műszaki jellemzőit, így például a készülék típusát, a gyártót, a gyártási számot, a vezérlőegység adatait és az elérhető fizetési módokat.

    Fotó: Bob Strong / AFP

    Több mint 15 éve érvényes az a szabály, hogy a kezelőszemélyzet nélküli automaták esetében nem kell nyugtát adni. A szabályokat rosszhiszeműen kihasználó, bevételüket eltitkoló vállalkozások nemcsak az államkasszát, hanem a tisztességes piaci szereplőket is megkárosítják. Az étel- és italautomaták piaca jelentősen kifehéredett 2018. július 1-je óta, amióta a forgalmi adatokra rálát az adóhivatal. Már az első lépésben bevezetett regisztráció is fehérítette a szektort.

    Ennek köszönhetően a nem legálisan működő étel- és italautomaták majd 20 százalékát (kb. 5 ezret) még 2015-ben leszerelték az üzemeltetők.

    Az automaták adóhivatali bekötése példaértékű az egész Európai Unióban. A bevétel eltitkolása ugyanis majdnem minden uniós tagállamban gondot okoz, ezért komoly a nemzetközi érdeklődés a gazdaságfehérítés egy éve debütált innovatív megoldása – az automaták felügyeleti egységgel történő ellátása – iránt.

    regisztráció NAV adóhivatal automata
    Kapcsolódó cikkek