Magyar gazdaság

Célzottan csökkennek az elvonások a büdzsében

A gazdasági növekedésnek köszönhetően a költségvetés (adó)bevételei jövőre 8,8 százalékkal emelkednek. Számottevő csökkenést a szociális hozzájárulási adó mérséklése hoz, a dohánytermékek jövedéki adója viszont kisebb mértékben emelkedik.

Az adórendszer nagy léptékű egyszerűsítését vetítette előre a Pénzügyminisztérium tavasszal nyilvánosságra hozott versenyképességi programja. Az anyag összeállítói nem kevesebbet ígértek, mint hogy a most létező mintegy 55 járulék számát 2021-re 40-re csökkentik. Az első lépésekre a 2020-as költségvetési törvényjavaslattal párhuzamosan benyújtott adójavaslatban kerít sort a kormány. A változások közül kiemelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetése, amelynek a helyét a kisvállalati adó (kiva) és a kisadózók tételes adója (kata) veszi át. Emellett a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, továbbá a munkaerőpiaci járulék helyett egységes járulék kerül az adórendszerbe. Ebben az esetben a mérték nem változik, de egyszerűsödnek a bevallások – olvasható a törvényjavaslatban.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A 2020-as költségvetési számokból jól látható, hogy a 4 százalék feletti növekedés egyik haszonélvezője maga az állam, hiszen a büdzsé bevételei az idei terveket csaknem 9 százalékkal haladják meg. Az átlagnál gyorsabban növekednek a társaságiadó-, valamint az áfabevételek, de az mellett a gazdaság fehéredése is látható eredményt hoz, mint ahogy a növekvő lakossági fogyasztás is.

A legnagyobb tehercsökkenés már júliusban bekövetkezik a cégek életében: a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke két százalékponttal, 17,5 százalékra csökken, ami jövőre is érezteti hatását, ám egyelőre további csökkentést nem ígér a kormány 2020-ra.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

adóváltozások infláció eva BÜDZSÉ szocho adó
Kapcsolódó cikkek