BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frisspiaci termék lett a vöröshagyma

Idén már januárban elfogyott a hazai vöröshagyma. Ahhoz, hogy a belföldi fogyasztás nagyobb hányadát fedezze a magyarországi termelés, technológiai fejlesztésekre,­ megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Már szedik a jellemzően júniustól

augusztusig termő, áttelelő vöröshagymát. A hazai termékre szükség is van, mivel már januárban elfogyott a tavalyi magyar hagyma. Az ágazatban egyebek közt technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

A magyarországi 65-70 ezer tonnás éves vöröshagyma-terméssel csupán az éves fogyasztás mintegy 50-60 százalékát tudja lefedni az ágazat – közölte piaci összefoglalójában a 2017 óta hagymamunkacsoportot is működtető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A magyar piacra mintegy 10-12 kilogrammos egy főre jutó éves fogyasztás jellemző, illetve az a trend, hogy a vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben ma már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A hazai termelőknek a nagy hagymatermelő országok termékeivel, a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyezniük.

A vöröshagyma termőterülete az utóbbi években folyamatosan csökkent, a hozamok viszont emelkedtek a megmaradt termelők technológiai fejlesztései révén. A területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban mintegy 1470 hektáron termesztették, főként Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyékben.

A termelők elbizonytalanodásának oka az is, hogy az elmúlt években erősen ingadozott a vöröshagyma termelői átlagára. Az utóbbi néhány évre visszatekintve, 2012-ben például alacsony volt, s ennek következtében 2013-ban csökkent a vetésterület. A következő években, 2016-ig, a termelők szempontjából nagyjából elfogadható volt az ár, de 2017-ben ismét visszaesett. A termelők beszámolói szerint 2018 alacsony árakkal indult, majd az európai 30 százalékos terméskiesés miatt jelentősen emelkedett, és a magas ár jellemző volt később is. Tavaly összességében az elmúlt kilenc év legmagasabb termelői átlagára alakult ki, de a hazai hozamkiesések miatt a termelők sajnos nem tudták kihasználni.

A NAK hagymamunkacsoportjának a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben van szerepe. Alapvető cél, hogy azokban az időszakokban, amikor van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. A szakértők szerint a magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól öt-hat hónapon át a piaci igényeknek megfelelő maradjon. A magyar termelőknek alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy a vöröshagyma frisspiaci termékké vált, hiszen ezen a területen azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik nagyobb hozamot állítanak elő a jó minőségből, és rendelkeznek megfelelő tárolókapacitással. A hazai hatékonyságnövelést összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés, értékesítés segítheti.

A munkacsoport szakértőinek véleménye szerint az áttelelő hagyma jól tervezett termesztésével növelhető a hazai áru szerepe. Fontos, hogy ez időben és mennyiségben illeszkedjen a tavaszi (tavasszal vetett, ősszel termő) hagymáéhoz. Technológiai fejlesztésekre szinte az összes termesztési fázisban szükség van. Cél az is, hogy az ősszel felszedett hagymát ne kelljen azonnal értékesíteni. Megfelelő tárolókapacitások kiépítésével január helyett márciusig-áprilisig kitartana a magyar hagymakészlet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.