Magyar gazdaság

Hamarosan megváltozhat több millió dolgozó élete

A hazai felnőttképzés rendszerében fontos lenne a szakpolitika részéről egy olyan új stratégia kialakítása, mint a Szakképzés 4.0 – mondta Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak.

Az Európai Unióban 100 millió felnőttet kell újraképezni 2030-ig, ami azt jelenti, hogy a kihívás 11 év alatt – a munkaképes korúakat figyelembe véve – minden negyedik embert érinti – hangzott el az Európai Bizottság által szervezett munkaerőpiaci konferencián.

Az átalakulás folyamata alól Magyarország sem lesz kivétel, hazánkban 2-2,5 millió felnőtt át- vagy továbbképzésére lesz szükség.

A magyar alkalmazottak 8-10 százaléka bővíti évente szakmai ismereteit, sokszor a távoktatás keretei között
Fotó: Dunántúli Napló / Laufer László

„Nagyon sokat beszélünk a digitális átalakulásról, az automa­tizációról, az ipar 4.0-ról és a mesterséges intelligenciáról, ám a humánerőforrás-megoldások rendszere és a képzések nem követik érdemben a változásokat” – mondta dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak. Mint elmondta, az Európai Bizottság és mások mellett a Price­wa­ter­houseCoopers (PwC) által szer­vezett brüsszeli konferencián elhangzott:

európai uniós szinten mindenki látja, hogy a munkahelyek 46 százaléka lényeges változással néz szembe az automatizáció miatt. Ez leginkább a rutinfeladatokat tartalmazó munkaköröket érinti, ám az újonnan létrehozott munkahelyek a szakismeretek mellett új készségeket és kompetenciákat is igényelnek.

Zsuffa Ákos hozzátette, azért, hogy a többségnek megmaradjon a munkahelye, a betanított munkástól, illetve a szakképesített dolgozótól kezdve a technikusokon át a diplomásokig több millió munkavállalónak kell e-learninggel vagy más megoldásokkal, sok esetben digitális tananyag segítségével tanfolyamokat, továbbképzéseket szervezni.

Fontos, hogy a tagállamok milyen finanszírozási és képzési modellt alakítanak ki, milyen megoldásokat találnak a munkába állók, a munkahelyet váltók és az alkalmazottak képzésére.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

Zsuffa Ákos felnőttképzés
Kapcsolódó cikkek