BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háromszoros túljelentkezés a pályázaton

Már a nyáron kiírhatják az újabb építőipari beruházásösztönző pályázatot, amelynek a tavaszi keretét triplán túljegyezték. Korábbi nyertesek is indulhatnak új programokkal.

Az első hírek szerint a kétszeresére, de az utolsó pillanatban befutókkal együtt valójában a keretösszeg több mint háromszorosára érkeztek be támogatási igények a májusban túljegyzés miatt határidő előtt felfüggesztett építőipari beruházásösztönző pályázatra. A Világgazdasággal az Innovációs és Technológiai Minisztérium kommunikációs főosztálya azt közölte, hogy

az építőipari tervező- és kivitelező cégek hatékonyságnövelésére irányuló támogatási program hatmilliárd forint keretösszeggel megnyílt harmadik üteme során április 17-től május 10-ig 190 kérelem érkezett be, mintegy 20 milliárd forint értékben.

Zajlik a kérelmek elbírálása, a támogatottakról a döntések júliusban születnek meg – jelezte a tárca. A felhasználás tapasztalatairól a kiíró később tud pontos információkkal szolgálni, ugyanis a támogatást elnyerő cégeknek a beszerzések és a projektek elszámolását december 31-ig kell leadniuk.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Nemrég további 3 milliárd forintos keret idei megnyitásáról döntött a kormány, a támogatási kiírás várhatóan a nyár folyamán megjelenik – tudtuk meg. A támogatási program tartalma változni fog, az eszközbeszerzések mellett komplex projektek támogatását tűzték ki célul. Ennek során az előre gyártott termékek gyártói, tervezők és kivitelezők értékláncalapú kérelmeit várják majd.

A cél, hogy olyan mintaprojekteket is támogassanak, amelyeknek az ágazat technológiaváltására lesz hatásuk.

Az eredetileg három évre 20 milliárdos kerettel bejelentett támogatási program még a félidejénél sem tart, de az eredeti keretösszeget túllépve az első három ütem teljes forrása elérte a 22 milliárd forintot, amelyhez az idén és jövőre még legalább további 9 milliárd forint társul. Az összességében 31 milliárdos csomag minden egyes ütemére óriási a túljelentkezés, ami mutatja az ágazati szereplők törekvését a modernizációra. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke lapunknak hangsúlyozta, hogy az idén már érzékelhetővé válhat a hatékonyság növekedése.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.