BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fogyasztói igények jelentik a kihívást

Hason­lóan gondolkodnak ­a fenntart­ható élelmiszertermelésről az európai fogyasztók és a mezőgazdasági termelők – derült ki a Corteva Agriscience és a Financial Times csoport közös kutatásából.

A fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú mind az európai fogyasztóknak, mind a mezőgazdasági termelőknek, és mindkét csoport pozitívan viszonyul olyan innovatív technológiákhoz, amelyek alkalmasak magasabb tápértékű élelmiszerek előállítására – világít rá a friss kutatás. Az ennek alapján készült tanulmány szerint a megkérdezett gazdálkodók több mint kétharmada azt tervezi, hogy az elkövetkező öt évben új növénytermesztési technológiákból származó termékeket fog felhasználni, a fogyasztók több mint fele pedig elfogadja az új eljárásokat.

A kutatás alapjául két felmérés szolgált: az egyikben 600 gazdaság tulajdonosai és vezetői vettek részt Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában, a másikban pedig 2500 fogyasztót kérdeztek meg Francia­-

országban, Németországban, Olasz­-

országban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában. A kutatásból az is kiderül, hogy amikor a fogyasztók fenntartható módon előállított élelmiszereket tesznek a kosarukba, a legfontosabb szempontjuk a hulladék mennyiségének csökkentése, a kistermelők támogatása és a szintetikus növényvédő szerek visszafogása.

A fenntarthatóbb gyakorlatokat követő gazdálkodók előtt kihívások is állnak, amelyek leginkább anyagi terhekben nyilvánulnak meg, emellett a gazdálkodók több mint egynegyede szerint rövid távon a fogyasztói igények teljesítése a legnagyobb próbatétel számukra. Ez ugyanolyan súllyal esik a latba, mint a növényi kártevők elleni küzdelem. Felismerték azt is, hogy a társadalom nyitott az akár genetikai beavatkozást is tartalmazó új növénytermesztési technológiák iránt, és tízből nagyjából kilenc gazda úgy gondolja, hogy a fogyasztók többet fizetnének az ilyen módszerekkel előállított árukért.

„Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy Európában valós igény van fenntarthatóbb élelmiszergyártásra. A Corteva Agriscience olyan helyzetben van, hogy a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos párbeszéd mozgatórugója lehet, nemcsak a fogyasztói véleményeket közvetítheti a mezőgazdasági termelőknek, hanem a gazdálkodók szempontjait is megismertetheti a fogyasztókkal” – mondta Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke. Mint hozzátette: a fogyasztók és a mezőgazdasági termelők kifejezetten nyitottak az új, izgalmas lehetőségeket hordozó, nagyobb tápértékű élelmiszerek előállítására alkalmas növénytermesztési technológiákra, amelyek a termelők és a fogyasztók életminőségét egyaránt javítják. A fogyasztók hajlandók többet fizetni a fenntartható módon előállított élelmiszerekért, ezért az összes érdekelt szereplő feladata, hogy támogassa ezt az ügyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.