BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fogyasztói igények jelentik a kihívást

Hason­lóan gondolkodnak ­a fenntart­ható élelmiszertermelésről az európai fogyasztók és a mezőgazdasági termelők – derült ki a Corteva Agriscience és a Financial Times csoport közös kutatásából.

A fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú mind az európai fogyasztóknak, mind a mezőgazdasági termelőknek, és mindkét csoport pozitívan viszonyul olyan innovatív technológiákhoz, amelyek alkalmasak magasabb tápértékű élelmiszerek előállítására – világít rá a friss kutatás. Az ennek alapján készült tanulmány szerint a megkérdezett gazdálkodók több mint kétharmada azt tervezi, hogy az elkövetkező öt évben új növénytermesztési technológiákból származó termékeket fog felhasználni, a fogyasztók több mint fele pedig elfogadja az új eljárásokat.

A kutatás alapjául két felmérés szolgált: az egyikben 600 gazdaság tulajdonosai és vezetői vettek részt Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában, a másikban pedig 2500 fogyasztót kérdeztek meg Francia­-

országban, Németországban, Olasz­-

országban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában. A kutatásból az is kiderül, hogy amikor a fogyasztók fenntartható módon előállított élelmiszereket tesznek a kosarukba, a legfontosabb szempontjuk a hulladék mennyiségének csökkentése, a kistermelők támogatása és a szintetikus növényvédő szerek visszafogása.

A fenntarthatóbb gyakorlatokat követő gazdálkodók előtt kihívások is állnak, amelyek leginkább anyagi terhekben nyilvánulnak meg, emellett a gazdálkodók több mint egynegyede szerint rövid távon a fogyasztói igények teljesítése a legnagyobb próbatétel számukra. Ez ugyanolyan súllyal esik a latba, mint a növényi kártevők elleni küzdelem. Felismerték azt is, hogy a társadalom nyitott az akár genetikai beavatkozást is tartalmazó új növénytermesztési technológiák iránt, és tízből nagyjából kilenc gazda úgy gondolja, hogy a fogyasztók többet fizetnének az ilyen módszerekkel előállított árukért.

„Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy Európában valós igény van fenntarthatóbb élelmiszergyártásra. A Corteva Agriscience olyan helyzetben van, hogy a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos párbeszéd mozgatórugója lehet, nemcsak a fogyasztói véleményeket közvetítheti a mezőgazdasági termelőknek, hanem a gazdálkodók szempontjait is megismertetheti a fogyasztókkal” – mondta Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke. Mint hozzátette: a fogyasztók és a mezőgazdasági termelők kifejezetten nyitottak az új, izgalmas lehetőségeket hordozó, nagyobb tápértékű élelmiszerek előállítására alkalmas növénytermesztési technológiákra, amelyek a termelők és a fogyasztók életminőségét egyaránt javítják. A fogyasztók hajlandók többet fizetni a fenntartható módon előállított élelmiszerekért, ezért az összes érdekelt szereplő feladata, hogy támogassa ezt az ügyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.