Magyar gazdaság

Nőtt a német kiskereskedelmi forgalom

Enyhén bővült a kiskereskedelmi forgalom Németországban augusztusban, ez pedig enyhítheti azokat az aggodalmakat, hogy a feldolgozóipar recessziója kezd lecsapódni a legnagyobb euróövezeti gazdaság fogyasztás által hajtott növekedésében.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett előzetes adatai szerint naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 0,5 százalékkal, nominális értéken pedig 0,3 százalékkal bővült augusztusban az előző hónaphoz képest.

Elemzők arra számítottak, hogy az árhatások kiszűrésével, azaz reálértéken, 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a júliusban mért 0,8 százalékos csökkenés után.

Tavaly augusztushoz képest az árhatások kiszűrésével, 3,2 százalékkal, nominálisan – árhatások kiszűrése nélkül – pedig 3,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők valamivel jobb értéket, reálértéken 3,3 százalékos emelkedést vártak az előző havi 5,2 százalékos növekedés után.

Fotó: AFP

Idén és tavaly is 27 napon voltak nyitva az üzletek augusztusban.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában az idei első nyolc hónapban reálértéken 3,0 százalékkal, nominális értéken pedig 3,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A második negyedévben a német bruttó hazai termék (GDP) szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, szemben az első negyedévben elért 0,4 százalékos növekedéssel.

Számos közgazdász attól tart, hogy a harmadik negyedévben is csökkent a ami azt jelentené, hogy technikai recesszióba csúszott a gazdaság.

A német gazdaság utoljára a 2012 vége és 2013 eleje közötti időszakban volt recesszióban.

A német gazdaság teljesítményét a belső kereslet és fogyasztás határozza meg, mivel korábbi hagyományos motorját, az exportot erős ellenszelek hátráltatják. A kereskedelmi konfliktusok, a Brexit és a világgazdaság gyengesége egyaránt visszafogja a német termékek iránti külső keresletet.

Németország GDP fogyasztás kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek