Magyar gazdaság

Bővült a százmilliárdos vállalatok klubja

Száznál is több vállalat működik legalább százmilliárdos árbevétellel az országban, közülük öt ezermilliárdos forgalom felett van.

Tavaly már 110 olyan piaci szereplő volt a magyarországi versenyszférában, amelynek az éves árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot, miközben 2017-ben még csak 90 tagot számolt az elitklub – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére az Opten által megosztott adatbázisból, amely nem tartalmazza a pénzintézeteket, illetve a konszolidált beszámolóval rendelkező társaságokat.

Legalább ezermilliárd forintos forgalmat öt cég ért el:

  • a BP Europa SE fióktelepe (9413 milliárd), közismertebb nevén a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata, a British Petrol hazai érdekeltsége,
  • továbbá az elektronikai berendezésekkel és hálózati eszközökkel foglalkozó Cisco International Limited magyarországi fióktelepe (3378 milliárd),
  • a járműipar győri fellegvára, az Audi Hungaria Zrt. (2371 milliárd),
  • az olaj- és gázipar hazai és régiós zászlóshajója, a Mol Nyrt. (2129 milliárd), illetve
  • a kecskeméti Mercedes-gyár mögött álló Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (1145 milliárd).
  • Fotó: Krizsán Csaba / MTI

    Ötszáz- és ezermilliárd között tucatnyi társaságot találunk az elektronikai cikkek gyártásával foglalkozó Flextronics International Kft.-től kezdve (856 milliárd) a SPAR Magyarország Kft.-ig (523 milliárd). A Magyar Telekom (493 milliárd) és a Szerencsejáték Zrt. (491 milliárd) alulról súrolja ezt a küszöböt.

    Ha viszont a tavaly legalább 100 milliárd forintos forgalmat elérő vállalkozásokat az adózott eredményük alapján vetjük össze, 301 milliárdos profittal a Molt találjuk az élen.

    A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára az energiamenedzsmenttel foglalkozó Eaton Enterprises Hungary Kft. (225 milliárd), valamint az elektronikus tervezőautomaták előállítására specializálódott Synopsys Global Kft. (208 milliárd) állhatott fel.

    A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

    válllatok toplista árbevétel cégek százmilliárd 2018
    Kapcsolódó cikkek