Magyar gazdaság

Közzétették Trump büntetővámlistáját

Az USA 7,5 milliárd értékben szedhet vámokat és nem csupán a repülőgépipartól.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerdán engedélyezte az Egyesült Államoknak, hogy 7,5 milliárd euró értékű európai terméket sújtson büntetővámmal az Airbus európai repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott uniós támogatások miatt.

A Fehér Ház hivatalos közlése szerint

október 18-tól életbe lépnek a büntetővámok, amelyek főként Németországot, Franciaországot, az Egyesült Királyságot és Spanyolországot érintik.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Hivatalának (USTR) van hatásköre arra is, hogy 100 százszázalékos vámokat kiszabjon, de a Fehér ház kommunikációja szerint

egyelőre a nagy polgári repülőgépekre 10 százalékos, a mezőgazdasági és egyéb termékekre 25 százalékos vámot határoztak meg.

Fotó: Ron Sachs / CNP / AFP

Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok nagy győzelmének nevezte a WTO döntését. A büntetővámok teljes listáját ITT lehet megnézni:

a 25 százalékos vámok minden EU-s országra kiterjednek, így Magyarországra is, az intézkedés többnyire az élelmiszeripari cikkeket érinti.

Franciaország esetében főleg a borokat érinti a vám kivetése, de a spanyol és a német borok is idekerültek. Nemcsak a francia és olasz sajtok, hanem minden európai sajt importját fogja a vám terhelni. Az ipari termékek között számos német eszköz szerepel, Anglia esetében a gyapjú- és kasmír pulóverektől kezdve számos ruhaipari termék lesz drágább.

A Fehér Ház hozzátette, hogy a meghatározott büntetővám messze a legnagyobb a WTO történetében. Közlésük szerint az Airbusnak nyújtott uniós támogatás jelentős veszteségeket okoz a Boeing nagyméretű polgári repülőgépek értékesítésében, és akadályozza a Boeingek exportját az Ausztrália, Kína, Korea, Szingapúr és az Egyesült Arab Emírségek piacaira. A WTO döntése végleges és nem fellebbezhető.

Donald Trump büntetővám WTO
Kapcsolódó cikkek