Magyar gazdaság

Nem maradéktalanul elégedettek az írek a londoni javaslattal

Dublinban tárgyalási alapnak tekintik a londoni javaslatot az egységes árukereskedelmi szabályozási térségről.

Tárgyalási alapnak, de nem egy megállapodás alapjául szolgáló javaslatnak tekinti az ír kormány Boris Johnson brit miniszterelnök kezdeményezését az egységes árukereskedelmi szabályozási térség létrehozásáról.

A mi szemszögünkből ez nem egy megállapodásnak az alapja, de bizonyosan alapja a további tárgyalásoknak

– mondta Patrick O'Donovan pénzügyi államtitkár az RTE rádiónak nyilatkozva. Úgy fogalmazott, hogy Johnson javaslatában vannak üdvözlendő dolgok, de vannak olyanok is, amelyekkel Dublin vitatkozna.

A brit kormány szerdán az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását javasolta az Európai Uniónak. Boris Johnson brit miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének írt levelében kiemelte, hogy e szabályozási övezet „fennállásának idejére” szükségtelenné tenné bármiféle ellenőrzés bevezetését az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban, mivel az árukra vonatkozó észak-írországi szabályozás azonos maradna az unióban alkalmazott szabályozási rendszerrel.

Fotó: AFP

A brit javaslat sarkalatos eleme ugyanakkor az is, hogy Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő átmeneti időszak után nem az EU vámuniójának, hanem teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne,

összhangban azzal az alapelvvel, hogy az Egyesült Királyság egységes egészként hagyja el az vámunióját.

A brit javaslatcsomag alapján a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló agrárélelmiszer-szállítmányok ellenőrzési vagy kijelölt beléptetési pontokon haladnának át. Ezeket a szállítmányokat a brit hatóságok azonosság- és dokumentáció-ellenőrzésnek, valamint fizikai ellenőrzésnek vetnék alá az unió vonatkozó előírásainak megfelelően. A javaslat e része gyakorlatilag azt jelenti, hogy valamifajta egyirányú határellenőrzési rendszer jönne létre Nagy-Britannia és Észak-Írország között, legalábbis az agrárélelmiszerek forgalmában, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy

Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság határán már ne kelljen fizikai ellenőrzésnek alávetni az áruforgalmat.

Ezen a 499 kilométeres határon – amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz – a nagypénteki megállapodás egyik fő vívmányaként hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy a londoni javaslat tartalmaz „pozitív előrelépéseket” az Egyesült Királyság kilépésének feltételeiről, azonban vannak problémás pontok is, amelyeken tovább kell dolgozni. A brüsszeli testület arról számolt be, hogy megkezdték a megküldött tervezet objektív elemzését, a két oldal képviselői pedig a következő napokban egyeztetéseket fognak folytatni.

Brexit vámunió Észak-Írország London Nagy-Britannia Dublin vám
Kapcsolódó cikkek