Magyar gazdaság

Több tényező járul hozzá a gazdaság növekedéséhez

A költségvetési hiánycél tartható, ugyanakkor mindig vitatott kérdés, vajon felgyorsítsák-e azokat a folyamatokat, amelyekkel el lehetne jutni egy szufficites költségvetési pozícióba.

Az erőteljes beruházási hullám, a munkavállalók számának növekedése, valamint a vállalati beruházási kedv alapozhatja meg a magyar gazdaság fejlődését

– mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke hétfőn az M1-en.

Az elnök kiemelte, hogy a magyar gazdaság az idén és jövőre 4-4,5 százalék körüli növekedést érhet el, a következő években több a bizonytalanság, de akkor is 3 százalék feletti növekedés várható.

Elmondta, hogy a költségvetési hiánycél tartható, ugyanakkor mindig vitatott kérdés, vajon felgyorsítsák-e azokat a folyamatokat, amelyekkel el lehetne jutni egy szufficites költségvetési pozícióba. Az európai országok egy része ezt elérte, Magyarország is erre törekszik, a jövő év nulla közeli egyenleget hozhat, ami sikernek számítana. Ezzel az államadósság nominális csökkenése is elindulhatna, a bruttó hazai termék (GDP) arányában regisztrált csökkenés mellett.

Fotó: Földi D. Attila

Az elnök szerint a magyar államadósság csökkenésének hátterében a gazdaság teljesítményének javulása és a fegyelmezett költségvetési politika áll. A költségvetésen keresztül elköltött pénzek „szelídebben” emelkednek, mint ami a gazdasági növekedésből adódhatna.

KT Kovács Árpád Költségvetési Tanács
Kapcsolódó cikkek