Magyar gazdaság

Az idei év lehet az európai gazdaság mélypontja

Van még tere a fiskális élénkítésnek az euróövezetben.

Sosem látott alacsony szintre csökkent a az Egyesült Államokban (USA) – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. A jegybanki kommunikáció levette a napirendről a kamatemelést, így nem várható egyelőre a korábbi ciklus folytatása. A gazdaságot a fogyasztás hajtja, ugyanakkor a gyenge beruházásokat fiskális módszerrel is serkentik. A kínai kereskedelmi megállapodás egyelőre nem valószínű, annak ellenére sem, hogy mind a két fél szeretné.

A járműipar továbbra is szenved, az elmúlt évtizedek legrosszabb adatai jöttek ki az elmúlt időszakban, ráadásul félő, hogy más ágazatokba is begyűrűzik a probléma

– mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője.

MTI Fotó: Kovács Attila

Idén 1-1,1 százalékkal nőhet az euróövezet gazdasága, míg a német 0,5 százalékkal haladhatja meg a tavalyit. A legnagyobb probléma a külső kereslettel van. A német járműipar kapacitásai sem mutatnak kedvező képet. A lokális mélypontját idén érheti el az európai gazdaság.

Kérdéses, hogy az elmúlt évtized anticiklikus gazdaságpolitikája meghozza-e a gyümölcsét, a fiskális élénkítésnek ugyanis van tere. Módszertani problémák jelentek meg az inflációval kapcsolatban, a lakhatási problémák alulreprezentáltak, nem kizárt, hogy felülvizsgálják a fogyasztói árindex mérését.

Raiffeisen Bank európai gazdaság fiskális élénkítés gazdaság járműipar
Kapcsolódó cikkek