Magyar gazdaság

Csúcsközelben maradnak az ingatlanfejlesztések

Negyedik éve haladja meg a másfél milliárd eurót a tranzakciók értéke a magyar ingatlanfejlesztési piacon. A konjunktúra tartósnak ígérkezik.

Az idén a tavalyi 1,76 milliárdtól kissé elmaradva, 1,6 milliárd eurót érhet el az ingatlanbefektetési tranzakciók értéke, jövőre viszont az áthúzódó fejlesztések következtében a 2018-as számait is túlszárnyalhatja a piac a CBRE ingatlan-tanácsadó társaság prognózisa szerint. A magyarországi ingatlanbefektetések hét szűk esztendő után, a 2009 óta tartó mélyrepülést követően, 2016 végére érték el és haladták meg tartósan az 1,6–1,7 milliárd euró tranzakciós értéket.

Mindez arra utal, hogy a befektetői bizalom visszatért, sőt most már a válság előtti szinten van.

Markánsan változott az ingatlanbefektetők körének összetétele is: a hazai szereplők korábban elenyésző aránya mostanra 60 százalék fölé nőtt, és várhatóan hosszú távon meghatározó marad.

Fotó: Kallus György

A legnagyobb vállalatok részvételével működő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke, Takács Ernő a Világgazdaságnak kifejtette, hogy az idei kismértékű visszaesés nem egyedi, a fejlesztéseket akadályozó kapacitás- és szakemberhiány miatt az egész kelet-közép-európai régió piaca hasonlóan alakul. A tranzakciós volumen a kínálat újbóli bővülésének eredményeként jövőre ismét növekedni fog.

Visszaesésről az idei szerényebb számok ellenére sem lehet beszélni

– hangsúlyozta a szakmai szövetség elnöke. A lassulás enyhe, a befektetések értéke még így is a hat-nyolcszorosa a 2009-ben jegyzett, mindössze 320 millió eurónak. Az egyesület tagjainak harmada, azaz minden harmadik meghatározó ingatlanfejlesztő társaság egyelőre jobb évre számít a tavalyinál.

Az elmúlt tízéves ciklusról az éppen tíz éve alapított IFK készített összegzést. Ebben kiemelték, hogy a kezdetben Budapestre fókuszáló ingatlanfejlesztők fokozatosan felfedezik a vidéki nagyvárosok kínálta lehetőségeket, amelyek immár versenyképes hozamot kínálnak. Takács Ernő a részpiacokat áttekintve rámutatott, hogy a kedvezményes áfának köszönhetően az idén már 20 ezer lakás készülhet el, de ez még mindig csak a fele az állomány megújításához szükséges mennyiségnek.

Jövőre az újlakás-piaci kínálat csökkenésbe fordul az 5 százalékos áfa kivezetése miatt.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

ingatlanfejlesztés Takács Ernő ifk CBRE ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek