Magyar gazdaság

Emelkedett az Allianz bevétele és nyeresége a harmadik negyedévben

A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye ugyanakkor némileg csökkent.

Az Allianz Csoport az idei harmadik negyedévben 33,4 milliárd euró bevételre tett szert, 8,1 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbi 30,9 milliárd eurónál. Árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztítva a növekedés mértéke 6,4 százalék volt a csoport valamennyi, de különösen élet- és egészségbiztosítási üzletágainak a hozzájárulásával.

A csoport működési eredménye a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal 2,984 milliárd euróra csökkent az előző év harmadik negyedévi 2,988 milliárd euróról.

A vagyonkezelési üzletágban a teljes kezelt vagyonból származó bevételek nőttek, és az Allianz Csoport működési eredménye a magasabb igazgatási költségek ellenére is javult. Az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye is nőtt: az alacsonyabb befektetési nyereséget ellensúlyozta a volumen növekedése és a magasabb technikai nyereséghányad. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye ugyanakkor csökkent, főként a lebonyolítási eredmény mérsékeltebb hatása miatt.

A negyedéves nyereség 2,032 milliárd euró lett, 5,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 1,921 milliárd eurónál. A részvényesekre jutó nyereség 0,6 százalékkal emelkedett 1,947 milliárd euróra. Az egy részvényre jutó nyereség 4,68 euró lett, 2,7 százalékkal magasabb korábbi 4,55 eurónál.

Július végén az Allianz lezárta negyedik, 1,5 milliárd euró értékű, 7,3 millió részvényt felölelő visszavásárlási programját. Az Allianz az év végéig valamennyi visszavásárolt részvényt bevonja.

Fotó: AFP / Timm Schamberger/ ddp

A csoport által kezelt 17,1 százalékkal 1681 milliárd euróra nőtt. A társaság tőkemegfelelési mutatója a harmadik negyedév végén 202 százalékon állt, 27 ponttal az egy évvel korábbi 229 százalék alatt. A második negyedév végén 213 százalékon állt a mutató.

Az év első kilenc hónapjában az Allianz Csoport 7,8 százalékkal 106,9 milliárd euróra növelte bevételét 99,1 milliárd euróról. Működési eredménye 4,2 százalékkal emelkedett 9,105 milliárd euróra, nettó nyeresége pedig 6,8 százalékkal 6,348 milliárd euróra. Az egy részvényre jutó nyereség 14,44 euró lett 13,42 euró után.

„Az Allianz ismét igen meggyőző eredményt nyújtott egy nehéz időszakban. Büszkék vagyunk arra, hogy ennyi ügyfél bízik a termékeinkben és a márkánkban” – mondta Oliver Bäte, az Allianz SE vezérigazgatója. „A jelentős mértékben megnövekedett külső kihívások ellenére készen állunk arra, hogy várható működési eredményünk a céltartomány felső felében alakuljon.”

Allianz Biztosító eredmény bevétel növekedés
Kapcsolódó cikkek