Magyar gazdaság

Kihívásokkal van kikövezve az európai gazdaság útja

Zsinórban hetedik éve tart az európai gazdaság növekedése, azonban mérsékeltebb bővülést vetít előre az EB gazdasági és pénzügyi biztosa, aki szerint kihívásokkal teli út előtt áll a kontinens gazdasága. Pierre Moscovici a jövő évi növekedését lefelé prognosztizálta a nyári várakozáshoz képest.

Az európai gazdaság hetedik egymást követő évben tapasztalt növekedése mérsékeltebben folytatódik 2020-ban és 2021-ben. A korábbinál kevésbé támogató külső környezet, valamint a nagyfokú bizonytalanság miatt kihívásokkal teli út előtt áll az európai gazdaság – közölte Pierre Moscovici, az uniós bizottság csütörtökön közzétett őszi gazdasági előrejelzését ismertetve.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, a munkaerőpiacok továbbra is szilárdak, és folytatódik a csökkenése is. A nagyfokú bizonytalanság elsősorban a feldolgozóipart érinti, amely strukturális átalakuláson megy keresztül. Az európai gazdaság egy elhúzódó időszak elé néz, amelyet visszafogott növekedés és alacsony jellemez.

A bizonytalanság további növekedése vagy a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek súlyosbodása visszafoghatja a gazdasági növekedést, akárcsak az, ha az eddig megtett intézkedések gyengébb hatása miatt a kínai gazdaság a vártnál markánsabban lassulna. Az Európához közelebb álló tényezők közül a kiemelendő kockázatok közé sorolta a rendezetlen brexit, valamint a feldolgozóipari termelés gyengülésének a többi ágazatra gyakorolt hatásának lehetőségét.

Pierre Moscovici. Fotó: AFP

Ami a felfelé mutató kockázatokat illeti, a kereskedelmi feszültségek enyhülése, az erőteljesebb kínai növekedés és a geopolitikai feszültségek csökkenése támogatná a növekedést. Összességében azonban a kockázatok mérlege továbbra is határozottan lefelé mutat

– szögezte le.

Az unió egészében a bruttó hazai termék (GDP) 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben várhatóan 1,4 százalékkal nő. A 2020-ra vonatkozó előrejelzést tehát lefelé módosították a nyáron prognosztizált 1,6 százalékról – közölte az uniós biztos.

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 2019-ben várhatóan 1,1 százalékkal, 2020-ban és 2021-ben pedig 1,2 százalékkal bővül. A júliusban közzétett nyári gazdasági előrejelzéshez viszonyítva 2019-ben 1,2 százalékhoz képest 0,1 százalékponttal, 2020-ban pedig 1,4 százalékhoz képest 0,2 százalékponttal alacsonyabb növekedés várható – mondta Moscovici.

A jelentés szerint a politikai bizonytalanság visszafogta a beruházásokat, a gyártást és a nemzetközi kereskedelmet. Mivel a globális növekedési üteme várhatóan továbbra is alacsony marad, az európai növekedés a belföldi irányultságú ágazatok erejétől függ. Noha a minden bizonnyal az összes tagállamban folytatódni fog, annak belső hajtóerői önmagukban valószínűleg nem lesznek elegendőek az ütem fenntartásához.

Fotó: AFP

Kiemelték, hogy

a munkahelyteremtés az egész unióban ellenállóképesnek bizonyult, a foglalkoztatás kiugróan magas szintet ért el, az EU-n belüli munkanélküliség pedig az évezred eleje óta a legalacsonyabb szinten van.

Noha a munkahelyteremtés valószínűleg lassul, az euróövezeten belüli munkanélküliségi ráta várhatóan tovább, az idei 7,6 százalékról 2020-ban 7,4 százalékra, 2021-ben pedig 7,3 százalékra csökken. Az előrejelzés szerint az EU-n belüli munkanélküliségi ráta is csökkenni fog az idei 6,3 százalékról, és 2020-ban és 2021-ben 6,2 százalékon stabilizálódik majd.

Az előrejelzés szerint az EU-n belül idén és a következő évben 1,5 százalékos, 2021-ben pedig 1,7 százalékos lesz az infláció. Az euróövezeten belüli infláció az idén csökkent, mivel visszaestek az energiaárak, valamint a cégek nem hárították át a magasabb bérekkel járó költségeket a fogyasztókra. Az euróövezeti infláció 2019-ben és 2020-ban várhatóan 1,2 százalék lesz, 2021-ben pedig 1,3 százalékra emelkedik.

Az államadósság szintjét tekintve elmondták, az unión belüli összesített hiány várhatóan a GDP 0,7 százalékának megfelelő 2018-as szintről, idén 0,9 százalékra, 2020-ban 1,1 százalékra, 2021-ben pedig 1,2 százalékra fog emelkedni.

Az alacsonyabb GDP-növekedés ellenére az euróövezet összesített GDP-arányos államadóssága várhatóan az egymást követő ötödik évben is tovább csökken, idén 86,4 százalékra, 2020-ban 85,1 százalékra, 2021-ben pedig 84,1 százalékra. Ugyanezek a tényezők érvényesülnek az EU egészének viszonylatában is, ahol a GDP-arányos államadósság várhatóan idén 80,6 százalékra, 2020-ban 79,4 százalékra, 2021-ben pedig 78,4 százalékra csökken.

gazdasági növekedés GDP Európai Bizottság európai gazdaság Európai Unió Pierre Moscovici
Kapcsolódó cikkek