Magyar gazdaság

Módosító javaslatot nyújtottak be a társasági adóról

A törvénymódosító javaslat által az országos sportági szakszövetségek a létesítmény-fejlesztéseket 100 százalékos támogatási intenzitás keretében valósíthatják meg.

Új bekezdéssel egészítené ki Kocsis Máté és Bánki Erik fideszes képviselők a társasági adóról és osztalékokról szóló törvényt.

Ennek törvénymódosító javaslat megteremtené annak a lehetőségét, hogy az országos sportági szakszövetségek a sportági stratégiákkal összhangban végzett sportági létesítmény-fejlesztéseket 100 százalékos támogatási intenzitás keretében valósítsák meg. Emellett kimondja, hogy a tárgyi eszköz beruházást az adott tárgyi eszköz beruházásra vonatkozó, első támogatási igazolás kiállítását követő évben kezdődő támogatási időszaktól számított 6. támogatási időszak végéig kell üzembe helyezni.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A képviselők a jogszabály részletes indoklásában kitérnek arra, hogy a száz százalékos támogatási intenzitás nem jelent kockázatot a költségvetési törvény készítése során kalkulált és a kormányrendeletben rögzített sportági keretösszegek mértékére. Az intenzitás változása bejelentési kötelezettséggel bír az Európai Bizottság részére.

A benyújtott jogszabály módosító másik kitétele, amely a határidőkkel kapcsolatos azért vált szükségessé, mert a több ütemben megvalósuló beruházások esetében az egyes ütemek befejezését követően problémát okozhat, hogy ugyan megvalósul a sportfejlesztési programokban (ütemekben) vállalt fejlesztések egésze, azonban annak aktiválására nem kerülhet sor minden esetben. A Tao tv. 22/C. § (8) bekezdése időbeli korlátot is állít az üzembe helyezésre, amely az elhúzódó beruházások esetében problémát okozhat, amennyiben a támogatott szervezet kifut az időből.

társaságiadó jogszabály adózás
Kapcsolódó cikkek