Magyar gazdaság

Óriási lyuk tátong a román büdzsén

Óriási lyukakra bukkant az államháztartásban alig egy héttel a beiktatása után az új román jobbközép kormány, amely szigorú takarékosságra, sőt akár megszorításokra is kényszerülhet. Bizonytalan a minimálbér beütemezett emelése, és egyre valószínűbb, hogy Bukarest túllépi a háromszázalékos hiánycélt.

Megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó pénzügyi-gazdasági helyzetével kapcsolatos félelmek, sőt a bukaresti kormányváltás nyomán kiderült, hogy nagyobb a baj, mint korábban sokan sejtették. A bizalmatlansági indítvánnyal októberben megbuktatott szociáldemokrata kabinet helyébe lépő, kizárólag a jobbközép román Nemzeti Liberális Párt alkotta kormány tagjai november 4-i beiktatásuk óta naponta igyekeznek biztosítani a nyugdíjasokat és a közalkalmazottakat arról, hogy van fedezet az öregségi juttatás és a bérek folyósítására, viszont éppen ez a sűrű nyugtatgatás táplálja a félelmeket. Egy héttel ezelőtti beiktatása után ugyanis éppen Ludovic Orban miniszterelnök beszélt arról, hogy

katasztrofális állapotokat örököltek a szociáldemokratáktól.

Ludovic Orban miniszterelnök
Fotó: AFP

„Miközben az előző kormány a nyugdíjrendszer költségvetési többletéről beszélt, kiderült, hogy ötmilliárd lejes (félmilliárd euró) lyuk tátong a büdzsén. Bár a pénzügyminisztérium szerint

október végén a nemzeti össztermék 2,8 százalékának megfelelő volt a költségvetési hiány, a deficit valójában ennél nagyobb, mert különböző trükkökkel érték el a hivatalos szintet”

– állapította meg az apja révén magyar származású kormányfő, hozzátéve: ilyen körülmények között nem tudja garantálni, hogy Románia nem lépi túl a 3 százalékos hiánycélt. Kiderült például, hogy a Viorica Dancila vezette előző kormány a cégeknek járó, több mint egymilliárd euróra rúgó áfa visszafizetésének késleltetésével fékezte a deficitet, és szintén késéssel fizette ki a közmunkálatok ellenértékét.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Románia Ludovic Orban
Kapcsolódó cikkek