Magyar gazdaság

Ritka egységet demonstrált az EKB jegyzőkönyve

Nyoma sem volt a korábbi erős megosztottságnak az EKB kamatdöntő ülésén.

Nyoma sem volt a korábbi erős megosztottságnak az Európai Központi Bank (EKB) októberi kamatdöntő ülésén: a kormányzótanács tagjai az egységes fellépés mellett érveltek, sőt a támogatására szólították fel az eurózóna kormányait is. „Elásták a csatabárdot” – fogalmazott a Reuters, sejtetve, hogy

a bank most hivatalba lépő új feje, Christine Lagarde nem számíthat néhány hónapnál hosszabb fegyverszünetre.

Ezt sugallta Philip Lane, a bank főközgazdásza is, amikor szerdán azt ígérte: az EKB azonnal hozzákezd monetáris politikai stratégiája felülvizsgálatához, miután a jövő év elején két új tag csatlakozik a kormányzótanács üléseit előkészítő igazgatósághoz.

A Mario Draghi elnököt búcsúztató októberi ülésen a tanács egyhangúlag határozott a kamatok változatlanul tartásáról. „Előretekintve erős felhívás hangzott el a kormányzótanács egységére” – áll a most megjelent jegyzőkönyvben. Ez azért fontos, mert szeptemberben nagyon nagy vita után született döntés a kamatvágást és kötvényvásárlást tartalmazó új gazdaságösztönző csomagról.

Philip Lane
Fotó: AFP

Ezt még nem is vezették be teljes egészében, és megvan az esély, hogy feljebb tornázza a növekedési és inflációs rátákat, tehát a döntéshozóknak most várniuk kell, hogy felmérhessék a hatást – áll a jegyzőkönyvben. A tagok ismét felhívták az eurózóna politikusait, hogy költségvetési eszközökkel is segítsék a növekedést azokban az országokban, ahol erre van mozgástér.

A jegyzőkönyv szerint az EKB bízik benne, hogy az intézkedések növelik az inflációt, amely jelenleg mélyen a 2 százalékos cél alatt van. Ugyanakkor – az amerikai Federal Reserve hivatalnokaihoz hasonlóan – aggodalmukat is kifejezték, hogy a hosszú távú inflációs várakozások túl alacsony szinten stabilizálódhatnak. Ahogy a Fed, az EKB is most vizsgálja felül az inflációs célra épülő monetáris politikai keretrendszerét, 16 év után először. A Fed esetében felmerült, hogy a pontcél helyett egy hosszabb időszakra vonatkozó átlaginflációs célt vezessenek be.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

EKB Philip Lane
Kapcsolódó cikkek