Magyar gazdaság

Több tízezer cégnek lesz segítségére a közbeszerzés alóli mentesség

A közbeszerzési törvény küszöbönálló módosításával az uniós és az állami támogatások esetében is mentesülhetnek a vállalkozások a közbeszerzési eljárás alól. Arra is vonatkozhat a mentesség, aki már elnyerte a forrást, de még nem használta fel.

Akár 50-60 ezer, a pályázati piacon aktív magyarországi vállalkozásnak kedvezhet a közbeszerzési törvény küszöbönálló módosítása – mondta a Világgazdaságnak Szőke István közbeszerzési tanácsadó, a Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda ügyvédje. Amint elfogadják a módosító javaslatot, megszűnik a támogatott gazdasági szervezetek közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó kötelezettsége a hazai és az európai uniós támogatások terén egyaránt, legyen szó árubeszerzésről, szolgáltatásmegrendelésről vagy építési beruházásról. Pedig a hatályos törvény is több szintemelés után született meg, hiszen az áruk és a szolgáltatások közbeszerzésére vonatkozó – támogatási összeg szerinti – határérték a korábbi 25, illetve 40 millió forintról emelkedett főszabályként 68 millióra. Az építési beruházások esetében a jelenlegi 300 milliós limit előtt szintén 25, illetve 40 millió forint volt a felső határ.

Mivel az Országgyűlés gazdasági bizottsága már lefolytatta a törvényjavaslat részletes vitáját, már csak formalitás a módosítás parlamenti megszavazása. Erre a szakértő szerint akár napokon vagy egy-két héten belül, de mindenképp még az idén sor kerülhet. Emlékeztetett, hogy november 12-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a 22 oldalas javaslatot, amelynek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az előadója. Ahogy az általános indoklásban is szerepel, a törvénymódosítás célja az egyszerűsítés és a gyorsítás, az adminisztratív terhek további csökkentése, a felelős közpénzfelhasználás garanciáinak erősítése, emellett az uniós büntetés (pénzügyi korrekció) megelőzése és kockázatának csökkentése. A módosítás azért terjedhet ki az uniós projektekre is, mert nincs olyan EU-előírás, amely összeghatárhoz kötné az eljárások lefolytatását.

A törvényjavaslat elfogadásának és kihirdetésének dátuma azonban jó néhány vállalkozásnak nem mellékes, hiszen azoknak a gazdasági szereplőknek a közbeszerzési kötelezettsége is megszűnik, amelyek már elnyerték a támogatást, de még nem használták fel. Annak a cégnek, amely még nem írta ki például a kapacitásbővítő beruházása részeként beszerzendő munkagépre a közbeszerzési eljárást, vagy kiírta, de az ajánlattételi határidő még nem járt le, elegendő lesz egyszerű beszerzés keretében három ajánlatot befogadnia ahhoz, hogy nyertest hirdethessen.

Az adminisztratív terhek csökkentése azért is logikus lépés, mert a kisvállalkozások életét megnehezítő közbeszerzések zöme árubeszerzés, márpedig a hatályos rendszer hátráltatja a piaci szereplőket a projektek megvalósításában. Egy közbeszerzési eljárást elvileg ugyan négy-öt hónap alatt is le lehetne folytatni, de a folyamat sokszor nyolc-tíz hónapig vagy még tovább tart. Ezért már többen javasolták: a kkv-s árubeszerzéseknél töröljék el a közbeszerzést, hogy ne kerüljön veszélybe a 2014–2020-as uniós projektek megvalósítása. A küszöbönálló törvénymódosítás megoldhatja ezt a problémát.

Ezek is érdekelhetik