BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többmilliárdos adókiesés keletkezik a pálinkapiacon

A neta csupán egymilliárd forint bevételt hoz, míg a szeszadó és az áfa visszaesése öt-hatmilliárd forintos kiesés a költségvetésnek.

A tönk szélére kerültek a kereskedelmi pálinkafőzdék, miután ez év elejétől bevezették a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra, valamint az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövény felhasználásával készült italokra is – hangzott el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő-, bor-, pálinka-albizottsági ülésén. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke elmondta, hogy

a PNT az idén drasztikus forgalom-visszaesést mért. Ennek az év elején oka lehetett, hogy tavaly, az utolsó három hónapban sokan még netamentesen töltötték fel a készleteiket.

Így éves összevetésben januárban 69, március végén pedig több mint 60 százalékos volt a bevételcsökkenés. Ez azonban azóta sem állt helyre, hiszen a szeptemberi adatok is 51 százalékos visszaesést mutatnak az egy évvel korábbihoz képest.

Fotó: Békés Megyei Hírlap – Imre György

Ez pedig azt jelenti, hogy a neta csupán egymilliárd forint bevételt hoz, míg a szeszadó és az áfa visszaesése öt-hatmilliárd forintos kiesés a költségvetésnek.

Ezt erősítette meg Halász Róbert, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója, aki a 2015 és 2019 közötti első nyolchavi adatokat összevetve elmondta, hogy idén augusztus végéig négymilliárd forint volt az adókiesés, így az öt-hatmilliárd forint éves szinten reális.

Mihályi László elmondta: a kereskedelmi főzdéket az is sújtja, hogy sok magánfőzde illegálisan hozza forgalomba a párlatait, az ellenőrzésre kijelölt jegyzők pedig nem látják el a feladatukat. A PNT-elnök tíz eladó kereskedelmi főzdéről tud, sokan pedig azt fontolgatják, hogy lehúzzák a rolót. A szakmai szervezetek ezért kompenzációt kérnek a legális főzdék számára.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.