Magyar gazdaság

Vannak buktatóik a last minute áfaakcióknak

Sándor Tünde | Még csak ketyeg az áfabomba, az árrobbanás időpontja nem titok: 2019. december 31-ig lehet 5 százalékos áfával értékesíteni minden új építésű lakást, 2020. január 1-jétől viszont már csak azokat, amelyek 2018. november 1-jéig érvényes építési engedélyt szereztek. Az év végéhez közeledve ezért sorra tűnnek fel azok a hirdetések, amelyekben last minute akcióban hirdetnek ingatlanokat, mielőbbi vásárlásra ösztönözve a vevőket. Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű projektekért felelős menedzsere szerint az áfaváltozás által érintett fejlesztések beruházóinak akcióira, árcsökkentéseire érdemes ráharapni, de tisztában kell lenni az esetleges buktatókkal is. Miközben az eladó és a vevő érdeke közös, az építtetők minél több lakást akarnak minél előbb értékesíteni, hogy az emelkedő áfa a projekt minél kisebb részét érintse, a vásárlók pedig még idei, vagyis alacsonyabb áron akarnak új építésű lakást venni. Minél nagyobb részét fizeti ki a vevő a lakás árának most, annál többet spórol, jellemzően több millió forintot. Ha egy 50 millió forintos lakás árának felét, csak 25 millió forintot tud kifizetni most, akkor a fennmaradó 25 millió forintra vonatkozó 27 százalékos áfa 5,2 millió forinttal magasabb vételárat eredményez jövőre. (A vételárrészletnek legkésőbb december 31-ig meg is kell érkeznie az eladóhoz.) A nem projektfinanszírozott beruházásoknál viszont, ahol nem áll bank a fejlesztő mögött, érdemes nagyobb körültekintéssel eljárni, mivel a projektek sok esetben a vevők által befizetett vételárakból épülnek – figyelmeztet Homolya Gergely. Emiatt egy nem kellő körültekintéssel megválasztott beruházásnál elképesztően hosszú csúszásokkal találhatják szembe magukat a vevők.

A lakásvásárlásra buzdító akciók egy része nem tekinthető igazi akciós ajánlatnak – válaszolta kérdésünkre az Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor. Abban az esetben, ha az 5 százalékos áfaszabályoknak megfelelő a projekt, nincs jelentősége az év végi határidőnek, ám az épületekben jövőre is 5 százalékos áfát kell fizetni a lakásokért. Az árszint azonban konvergál, tehát attól függetlenül, hogy mennyi a vevő által kifizetett ár áfatartalma, ha emelkedik az általános árszint, az érinteni fogja a még kedvezményesen áfázó projekteket is, mert a fejlesztők át kívánják hárítani a magasabb áfát a vevőkre – figyelmeztet az OC szakértője. Van példa igazi árengedményekre is, amikor már csak pár lakás maradt egy projektben, amelynek az áfája megugrik januártól, ezért a fejlesztő is rugalmasabb most, és igyekszik lezárni az értékesítési folyamatot.

Az agglomerációs településeken épülő projektekben kevés helyen árulnak lakást, illetve sorházat, ikerházat. Ezeknél az építkezéseknél nagyon sokféle megoldást kínálnak, akár a szerkezetkész átadás, önerős kivitelezés is szóba kerülhet az adótartalom optimalizálása érdekében – jelezte az OC. Az OTP Ingatlanponttól kapott tájékoztatás szerint az agglomerációba költöző ügyfelek részéről tapasztalható hatalmas érdeklődés miatt most alkura ritkán kerülhet sor, az épülő iker- és sorházaknál megemelik az árat a beruházók az áfa mértékével.

Még az utolsó időszakban is kerülnek piacra projektek, magas ár­kategóriában, milliós négyzetméterárakkal, és nem csak Budapesten – mondja Benedikt Károly, a Duna House marketing- és PR-vezetője, aki ugyancsak több projektben tud az idén vásárlóknak kínált jelentős kedvezményekről. A jövőt illetően viszont úgy véli, hogy nem kérdéses: a piac amúgy is döntő hányadát alkotó használt ingatlanok iránt megnövekvő keresletre és annak nyomán emelkedő árakra lehet számítani a kedvezményes újlakás-áfa kivezetésének hatására.

lakásáfa
Ezek is érdekelhetik