Magyar gazdaság

Gyorsabban emelkednek a nyugdíjak

A nyugellátások mintegy 5,8 százalékkal nagyobb növekedést könyvelhettek el 2014 óta az elmúlt öt év inflációjához képest.

A nyugdíjas 9,1 százalék lehet – a fogyasztói árindex 9 százalék – a 2014 és 2019 közötti öt évben, míg a tényleges 15,4 százalék, ami azt jelenti, hogy a járadékok 5,8 százalékkal gyorsabban emelkedtek az áraknál – derült ki a Világgazdaság kalkulációjából.

Az előzetes nyugdíjemeléseket kumulálva alapvetően 13,9 százalékos járadékemelkedéssel lehetne számolni, de a szabályok szerint, ha az infláció magasabb az előrejelzésnél, akkor az ellátásban részesülők kiegészítésre jogosultak.

A múlt héten a nyugdíjasok több érdekvédelmi szervezete felszólalt amiatt, hogy a nyugdíjemelés mértékét 2,8 százalékban határozta meg a kormány, miközben a Magyar Nemzeti Bank szerint várható infláció ennél számottevően magasabb, 3,4 százalék lehet.

Fotó: Kallus György / VG

A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya lapunk kérdésére azt írta, hogy a kormány megvédi a nyugdíjak vásárlóerejét, ezért az ellátások a költségvetési törvény értelmében az infláció mértékével emelkednek, a kiegészítő nyugdíjemeléshez szükséges forrásokat maradéktalanul biztosítja a költségvetés.

A nyugdíjasok helyzetének javításához a nyugdíjemelés módszerét kellene módosítani, és be kellene vezetni a svájci indexálást

– mondta a Világgazdaságnak Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója. Ezzel részlegesen megakadályozható lenne, hogy a nyugdíjak relatív vásárlóereje leszakadjon az aktív dolgozók nemzetgazdasági átlagkeresetének gyorsan emelkedő vásárlóerejétől. A szakértő hozzátette: köztes megoldást jelenthet a nyugdíjak sávos emelése, aminél az alacsonyabb nyugdíjakat nagyobb mértékben emelnék, mint a nagyobb összegű ellátásokat, így összességében a költségvetés terhe sem nőne.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

infláció települések nyugdíj emelés
Kapcsolódó cikkek