Magyar gazdaság

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek.

Az idei első három negyedévben a forgalmazók 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, ami 3,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében. A teljes mennyiség 85 százalékát a tíz legnagyobb forgalmazó adta, szemben a 2018. január–szeptemberi 84 százalékkal, vagyis további koncentráció figyelhető meg a kereskedelemben.

Az egykomponensűek közül a nitrogénműtrágyák forgalma 12,5, a káliumműtrágyáké 15,2 százalékkal nőtt, a foszfor értékesítése több mint másfélszeresére emelkedett.

Az összetett műtrágyák forgalma 2 százalékkal csökkent 2019 első három negyedévében. Pedig a harmadik negyedévben az utóbbiak értékesítése került előtérbe, míg az első és második negyedévet az egykomponensű műtrágyák, azon belül az egyszerű nitrogénműtrágyák forgalma határozta meg.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az első fél évben az értékesített összes műtrágya 85 százaléka volt egyszerű nitrogénműtrágya, és csak 15 százaléka összetett műtrágya. A harmadik negyedévben azonban az értékesítés 53 százalékát az összetett műtrágyák adták, de az egyszerű foszfor-, valamint az egyszerű káliumműtrágyák iránti kereslet is élénkebb volt.

A mezőgazdasági termeléshez szükséges ráfordítások átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek szep­tember végéig – miközben a termelői árak növekedése 5,8 százalékos volt –, de a műtrágyaárak ennél lényegesen nagyobb ütemben, 11,9 százalékkal nőttek.

A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele így 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értéknél. A növényvédő szerek 3,2, az állatgyógyászati készítmények 5,2, a takarmányok ára pedig 4,8 százalékkal nőtt, míg a vetőmagoké változatlan maradt. A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek.

 

műtrágyaforgalom műtrágya
Kapcsolódó cikkek