Magyar gazdaság

Csaknem ötmillió forint fordítható egy új állás létrehozására a konstrukcióban

Az energetikai pályázat kifutása után lényegében csak foglalkoztatásbővítésre jut uniós forrás, a tizenkétmilliárd forintos keretből 2500 munkahely jöhet létre.

Holnap zárul egy a versenyszférában népszerű felhívás, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a 20,4 milliárd forint keretű, megújuló alapú energia használatát, illetve az energiahatékonyságot ösztönző konstrukció (Ginop-4.1.4). Ekkor zárult volna eredetileg a 48,2 milliárd forintos infokommunikációs pályázat (Ginop-3.2.2) is, a kereslet hiánya miatt azonban újabb haladékot kapott a piac: egészen március 16-ig lehet jelentkezni a lassan három éve, 2017 márciusában megnyitott kiírásra.

A kkv-szektor beruházási, fejlesztési támogatásra váró része azzal szembesült ez év elején, hogy újabb kapacitásbővítő vagy épp technológiafejlesztő lehetőségek helyett most leginkább munkaerő-felvételre jut vállalati uniós forrás. Ezt a célt szolgálja a kis- és középvállalkozások foglalkoztatásának bővítése (Ginop-5.3.12), amelyre január 27-től április 15-ig lehet jelentkezni. Erre a célra 12 milliárd forintot különítettek el, a felhívás feltételeinek megfelelő projektek 8–90 millió forint támogatásban részesülhetnek. A cél 3–15 személy felvétele, az egy főre jutó kétéves bérköltség 60, illetve 70 százalékát lehet pályázati pénzből finanszírozni attól függően, hogy kis- vagy középvállalkozás-e a munkáltató.

A hat felzárkóztatandó régió közül csak négyből lehet pályázni, a Budapestet és Pest megyét felölelő központi régió mellett ugyanis ebből a körből a Nyugat- és a Közép-Dunántúl is kimaradt, így tehát dél-dunántúli, észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi cégbejegyzés a jogosultság feltétele. Szakértők szerint a termelő, gyártó cégeknek inkább piac kellene, nem pedig pluszmunkaerő, hiszen a csökkenő megrendelésállományok mellett pályázati háttérrel is merész lépés a foglalkoztatás bővítése. Éppen ezért ezúttal arra lehet számítani, hogy a támogatói igények arányában nagyobb lesz a szolgáltató szektor szerepe, igaz, építőipari vállalkozások éppúgy érdeklődnek, mint gépgyártók, műszaki tanácsadók vagy informatikai cégek.

A kiíró legalább 165, legfeljebb 833 támogatott kérelemmel számol, a 12 milliárd forintos keret 2500 munkahely létrehozását mozdíthatja elő. Ez azt jelenti, hogy a konstrukció keretei között mintegy 4,8 millió forintból hozható létre egy új állás, de szélső értékekkel számolva a fejkvóta 2,7 és 6 millió forint között szóródhat. Mivel a négy régió tizenkét megyét tömörít, az is előrebocsátható, hogy kiegyenlített forrásfelhasználással számolva megyénként csaknem 210 pozíció jöhet létre pályázati pénzből.

Forrásra váró Pest megyeiek

A Pest megyei vállalkozások nem dúskálnak a forrásokban a központi régió fejlettsége miatt, ráadásul csaknem egy éve várják a döntést

a 4,5 milliárd forintos, állami finanszírozású eszközberuházásról. A felhívást 2019. február 20-án felfüggesztették, miután a beérkezett támogatási igények elérték a rendelkezésre álló keret 200 százalékát.

 

Ezek is érdekelhetik