Magyar gazdaság

Magyarország jól tette, hogy a saját útját járta

Nem ok nélkül tartanak országok a Nemzetközi Valutaalaptól – véli az IMF magyar igazgatóhelyettese.

Nem ok nélkül tartanak országok a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) – véli a szervezet magyar igazgatóhelyettese, Benk Szilárd. Szerinte jól tette Magyarország, hogy az IMF javaslatai helyett a saját útját követve a növekedést akarta beindítani 2010 után – olvasható a Mandiner legfrissebb számában.

Magyarországon a felzárkózás leginkább az utóbbi években gyorsult fel, és úgy néz ki, hogy sikerül tartania a kormányzatnak a 2 százalékpontos növekedési többletet az átlagához képest – idézi a lap Benk Szilárdot. 2019-ben „a beruházási ráta közelített a 30 százalékhoz, ami az egyik legmagasabb az unióban, úgyhogy tényleg zajlik a beruházási robbanás”.

Nem ok nélkül tartanak az IMF-től

„Az IMF-et jó néhányan bírálták a világ sok részén, mert követett el hibákat, nem is keveset. A nyolcvanas-kilencvenes években Latin-Amerikában elég sok galibát okozott. Nem ok nélkül tartanak a Nemzetközi Valutaalaptól – mondta a hetilapnak az igazgatóhelyettes. – Hagyományosan valóban benne volt az IMF intézményi gondolkodásában, hogy ha program, akkor megszorítás, és megszorítás nélkül nem ad pénzt, de e gondolkodásmódtól mára messzire sikerült elmozdulnia.”

Fotó: AFP

A magánvéleménye szerint tehát jól tette a magyar kormány, hogy a Nemzetközi Valutaalap javaslatai helyett a saját útját követve a növekedést akarta beindítani? – teszi fel a kérdést a Mandiner, amire röviden igennel felelt az igazgatóhelyettes.

A hosszú válaszom pedig: nem arról van szó, hogy az IMF a rosszfiú, és ha az ellenkezőjét tesszük annak, amit mond, akkor az biztos jó, de tény, hogy az IMF sem Magyarországon, sem máshol mérte jól fel, hogy a megszorításoknak mennyire negatív hatásuk lehet.

IMF Benk Szilárd Nemzetközi Valutaalap
Kapcsolódó cikkek