Magyar gazdaság

A piac is szorgalmazza a változtatást

Az iparűzési adótörvény a jelenlegi formájában megnehezíti a külföldi működő tőke Magyarországra hozatalát.

A helyi iparűzési tervezett módosítása az ország gazdasági fejlődését, a versenyképesség javítását, a vállalkozások helyzetbe hozását szolgálja

– közölte a Világgazdaság megkeresésére Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Szerinte a törvénymódosítás az adminisztratív terhek számottevő csökkenését eredményezi, és a cégek év végi likviditási helyzete is sokat javulna. Így pont azon az időszakon segítene, ami a legnehezebben tervezhető. A szakember azután nyilatkozta ezt, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) múlt heti ülését követően Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: korszerűbbé tennék az adónem szabályait.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Az NVT erre vonatkozóan három irányt jelölt ki:

  • levonható legyen az értékcsökkenési leírás,
  • a kutatás-fejlesztési költségeket nagyobb arányban írhassák le az adóalapból,
  • és az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését az iparűzési adónál is.
  • Ezzel fenntarthatóvá válna a magyar gazdaság növekedésének lendülete, és tovább csökkenhetnének a vállalkozások terhei. Az iparűzési adó átírásának részletei egyelőre nem véglegesek, a közteher ugyanis erősen érinti az önkormányzati bevételeket (tavaly ebből 827 milliárd forint folyt be). „A törvényjavaslat a végső formáját csak akkor nyerheti el, ha a kormányzat kikérte az önkormányzatok véleményét az ügyben” – hangsúlyozta Varga Mihály.

    Ennek ellenére az elmúlt héten több olyan cikk is megjelent, amely a javaslat negatívumait vette górcső alá. Egyes sajtóorgánumok azt állítják: a módosítás a magyarországi települések önkormányzatainak jó részét érintené érzékenyen, mivel a bevételeik 10-15 százalékának mondhatnának búcsút.

    Az elmúlt években sok önkormányzat volt a kedvezményezettje a beruházást, növekedést ösztönző adó- és gazdaságpolitikának, ennek köszönhetően jókora befektetések, beruházások valósultak meg hazánkban

    – emelte ki lapunknak Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

    A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

    MKIK VOSZ szabályozás módosítás AmCham helyi iparűzési adó adó
    Kapcsolódó cikkek