Magyar gazdaság

Cégek százezrei dobhatják el a számlatömbjeiket nyárig

Több százezer vállalkozónak kell hamarosan eldöntenie, hogy a megszokott kézi számlatömbök mellett marad vagy inkább modernebb számlázási módszerre vált.

Több százezer vállalkozónak kell hamarosan eldöntenie, hogy a megszokott kézi számlatömbök mellett marad vagy inkább modernebb számlázási módszerre vált. Mint ismert 2020. július 1-től bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Az érintett számlákat pedig tartalomtól függően 1, maximum 4 napon belül be kell küldeni az adóhatóság rendszerébe – áll a Billingo közleményében.

A GKI Gazdaságkutató Intézet és a Billingo online számlázó 1068 hazai kkv-t kérdezett meg januárban a számlázási kultúrájukról. A válaszadók

 • 4 százaléka katás,
 • 12 százalékuk kivás volt,
 • a többi cég a számviteli törvény hatálya alatt működött.
 • A válaszok alapján 31 százalékuk még mindig kézi számlatömbbel számláz. A katások körében pedig csaknem kétharmad a kézi számlatömbbel számlázók aránya. A válaszok alapján a jelenleg nem online számlázók körülbelül egyharmadaa tervezi, hogy online számlázásra vált a közeljövőben. A váltást leginkább az új módszertől való idegenkedés késlelteti. Valamint a vállalkozások egy része nem akar lemondani a visszadátumozás lehetőségéről, holott ez a “kiskapu” most mindenki számára egyértelműen bezárul.

  “Az online adatszolgáltatás bővítése különösen a katásokat, az áfamentesen számlázókat és az adószámos magánszemélyeket érinti majd, illetve a kisértékű számlákat kiállító egyéb vállalkozásokat. Rájuk eddig az esetek többségében nem vonatkozott az adatszolgáltatási kötelezettség. Jól látszik, hogy a többségük jelenleg még mindig kézi számlát állít ki a vevőinek” – mondta Sárospataki Albert, a Billingo.hu online számlázó ügyvezetője.

  Extra adminisztrációt hoz az adatszolgáltatás bővítése

  “Az adatszolgáltatási kötelezettség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiállított kézi számlák egyes adatait a Online Számla rendszerébe fel kell tölteni. Erre 2020. július 1-től az 500 ezer forint, vagy annál nagyobb áfatartalmú számlák esetében a kiállítást követő 1 nap, az ennél kisebb összegű áfát tartalmazó, valamint áfa felszámítása nélkül kiállított számlák esetben 4 nap áll rendelkezésre” – mondta Bonácz Zsolt adószakértő.

  Fotó: MTI/Kallos Bea

  További újdonság, hogy

  július 1-től minden belföldi adóalany által, más belföldi adóalanynak kiállított kézi számlát is rögzíteni kell.

  Nem számít a számla összege, a kiállító, illetve a címzett vállalkozási és adózási formája sem. Ez pedig tovább bővül majd 2021. január 1-étől, amikor is minden belföldi és külföldi magánszemély, illetve külföldi adóalany és más szervezet számára kiállított számlát is rögzíteni kell. Azaz attól kezdve minden számlát látni fog a NAV.

  Automatizált adatszolgáltatás felé terelnek a könyvelők is

  Az extra adminisztráció teljesítése azonban a könyvelőknek is időráfordítással jár. Emiatt valószínűleg sokan nem is akarják majd vállalni. Ha igen, akkor csak külön díj fejében. Fontos tudni, hogy az adatszolgáltatást bárki elvégezheti, a vállalkozó maga, a könyvelője vagy akár ezzel megbízott személy is. Azonban a nap mindenkinek csak 24 órából áll. Napi több kézi számlánál az adatszolgáltatás teljesítése már heti több órát is felemészthet.

  A hibás vagy késedelmes teljesítés miatt pedig akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV.

  NAV online számla Billingo
  Kapcsolódó cikkek