Magyar gazdaság

Munkahely-fenntartásra is igényelhető lesz a képzési támogatás

Reagálva a munkaerőpiac változásaira, átalakulnak a képzési támogatás szabályai. A kedvező változásoknak köszönhetően rugalmasabbá válik a támogatás igénylésének és felhasználásának folyamata, új lehetőségként pedig már munkahely-fenntartásra is igényelhető a támogatás – mutat rá a Deloitte közleménye.

Átalakulnak a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból nyújtható képzési támogatás szabályai. A kedvező változásoknak köszönhetően rugalmasabbá válik a támogatás igénylésének és felhasználásának folyamata, és új lehetőségként már nem csupán munkahely-teremtésre, hanem munkahely-fenntartásra is igényelhető lesz a támogatás.

A képzési támogatás szabályrendszerének új alapjait a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény és annak végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet teremti meg, egyúttal hatályon kívül helyezve a képzési támogatás korábbi szabályozását.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozott képzési támogatás egy olyan vissza nem térítendő támogatás, amely a vállalatnál zajló külső és belső képzések finanszírozására fordítható. A támogatás mértéke az elszámolható költségek (pl. oktatók és a képzésen résztvevők személyi jellegű ráfordításai, adminisztrációs költségek, útiköltség és szállás) 50 százaléka lehet, mely egyes esetekben tovább növelhető 70 százalékig.

A támogatás maximuma a képzésben részt vevő személyenként legfeljebb 4000 eurónak megfelelő forintösszeg,

a támogatás teljes összege kedvezményezettenként és képzési programonként pedig maximum 2 millió eurónak megfelelő forintösszeget lehet.

Fotó: Shutterstock

A korábbi és új szabályozás közötti legfőbb változás, hogy a vállalatnak lehetősége van választani a munkahely-teremtési és -fenntartási kötelezettség között. Munkahely-teremtés választása esetén a korábbi 50 fő helyett az új szabályozás alapján mindössze 25 fővel szükséges növelni az átlagos statisztikai létszámot a képzési támogatással érintett utolsó képzés befejezéséig

– tette hozzá dr. Márkus Csaba, a Deloitte adóosztályának partnere.

Munkahely-fenntartás választása esetén vállalni kell, hogy a munkavállalók az adott szakmai területen új technológiákra felkészítő képzéseken vesznek részt, továbbá hogy a munkavállalók létszáma nem csökken a támogatási kérelem benyújtását megelőző időszak átlagos statisztikai létszáma alá. A vállalt létszámot (munkahely-teremtés és -fenntartás esetén is) a képzés befejezését követő 18 hónapon keresztül kötelező fenntartania a munkáltatónak.

A képzési támogatás további részletszabályai és a kapcsolódó útmutatók (pl. az új technológiák alkalmazására felkészítő képzésekkel kapcsolatos iránymutatás) kidolgozása jelenleg folyamatban van, azok az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján lesznek hamarosan elérhetők.

 

munkaerőpiac ITM képzési támogatás
Kapcsolódó cikkek