Magyar gazdaság

Több mint tizedével nőttek 2019-ben a bérek

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 406,4 ezer forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai gyorstájékoztatójából. Az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése. 2019. január–decemberben a bruttó átlagkereset 367,8 ezer, a nettó átlagkereset 244,6 ezer forint volt, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 406,4 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 417,7 ezer forint forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 270 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 278 000 forintot ért el 2019. decemberében – közölte a KSH.

Decemberben a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 13,1, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 13,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése.

Nagyot nőttek az átlagkeresetek

A tavalyi évet nézve a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 367,8 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 378,1 ezer forintot ért el.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 244 600, a kedvezményeket is figyelembe véve 252 100 forint volt 2019-ben.

Fotó: Shutterstock

2019-ben a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 11,4, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset 11,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (665,4 ezer forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (239,6 ezer forint).

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 403,6 ezer, míg a nők esetében 335,8 ezer forintot ért el, ez a férfiaknál 12,3, a nőknél 10,8 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Fotó: KSH

A bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 285 ezer, a 25–54 évesek esetében 384,8 ezer, míg az 54 év felettieknél 363,1 ezer forint volt. Az átlagkereset növekedése az egyes korcsoportokban rendre 17,2, 11,9, illetve 11,3 százalék volt az előző év azonos időszakához képest.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 339,3 ezer forintra becsülhető, amely 10,4 százalékkal nőtt az utóbbi egy évben.

A reálkereset 7,7 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,4 százalékos növekedése mellett

– áll a KSH közlésében.

A prémiumok húzták a béreket

A várakozásokat messze felülmúló bérkiáramlás elsődleges oka a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) drasztikus növekedése. Itt is egyértelműen a költségvetési szférához köthető a folyamat, hiszen az előző hónapokban megszokott 12 százalék körüli növekmény után novemberben 19 százalékkal ugrott meg az átlagos bérszint a közszférában – írja kommentárjában Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza.

Ezen belül is a közigazgatás területén dolgozók kaphatták a jelentős prémiumkifizetést, hiszen itt a keresetek 29 százalékkal alakultak magasabban, mint egy évvel korábban.

2020 tekintetében a 8 százalékos minimálbér-növekmény ad számunkra kapaszkodót – írja az elemző, aki szerint mindemellett az eddigi hírek alapján elsősorban a területén ismét kétszámjegyű bérnövekedést hajthatnak végre a munkáltatók. Ez alapján akár idén is kétszámjegyű maradhat a bérnövekedés, támogatva a fogyasztás tartós bővülését – tette hozzá.

KSH keresetek prémiumok
Kapcsolódó cikkek