Magyar gazdaság

A költségvetési tartalék nem csak a védekezésre lesz elég

Nem a költségvetést, hanem a gazdaságot kell megmenteni – véli a Költségvetési Tanács elnöke.

Nem a költségvetést, hanem a gazdaságot kell megmenteni

– mondta az azuzlet.hu-nak Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. A szakértő szerint a koronavírus okozta gazdasági nehézségeken Kína lassan, de biztosan túl fog lépni – köszönhetően a fegyelmezettségének. Úgy véli azonban: sok európai latin-ország (Olaszország, Spanyolország) még akkor is tartott tömegrendezvényeket, amikor már rengeteg figyelmeztető jel vette őket körül. Hozzátette, a britek azért a brexit miatti megosztottság miatt lehetnek majd nehéz helyzetben.

Véleménye szerint ezeknek az országoknak roppant nehéz lesz felállniuk, ám Magyarországnak nem.

Mivel országunk a növekedésre és a pénzügyi stabilitásra együtt koncentráló gazdaságpolitika, az úgynevezett szabályalapú költségvetési politika érvényesítésével a koronavírus járvány európai megjelenése előtti időszakra az pénzügyileg kiegyensúlyozott, gazdaságilag kevéssé sérülékeny államai csoportjába küzdötte fel magát

– mondta Kovács Árpád.

Fotó: Kallus György

A tanács elnöke emellett elmondta, hogy az Európai Unió a valósághoz alkalmazkodott, amikor pénzügyi szabályrendszerében átmenetileg felfüggesztette az úgynevezett egyensúlyi szabályok, kritériumok be nem tartása esetén alkalmazott szankciókat.

Beszélt még a költségvetésről is, szerinte a 2021-es tervezet biztos a vírus okozta károk mérsékléséről fog szólni.

Kovács Árpád Költségvetési Tanács koronavírus
Kapcsolódó cikkek