Magyar gazdaság

A recesszió határán táncolhat a gazdaság

Ha a gazdaság felfut a második fél évben, akkor a bruttó hazai termék az idén 2-3 százalékkal emelkedhet.

A 2020-as növekedés 2,5–3 százalék között alakulhat, azonban a kivételesen nagy bizonytalanság miatt a Varga Mihály pénzügyminiszter által említett mínusz 0,3 és 3,7 százalék közötti sávban bármi előfordulhat – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A mélypont a második negyedév lehet, és az alappálya szerint hajszálon múlhat a technikai – egymást követő két negyedévben zsugorodó gazdaság – elkerülése.

A július–októberi időszakban újra beindulhat a növekedés, az év utolsó három hónapjában pedig erőteljes felpattanás várható.

Fotó: Shutterstock

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója szerint a korábbi 3 százalék feletti előrejelzés már nem tartható, az idén csak a legkedvezőbb forgatókönyv esetén emelkedhet a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékkal. A Pénzügyminisztérium prognózisa megalapozott, azonban a helyzet napról napra romlik. A szakértő

a növekedés alsó határát a jelenlegi körülmények között 1 százalékra teszi.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint 2 százalék körüli növekedés még technikai recesszió esetén is elérhető, ha az év második felében újraindul a gazdaság. Az év jól kezdődött, ezért az első negyedévben még nem várható jelentős visszaesés, a második negyedévben azonban szezonálisan és naptárhatással igazítottan 3 százalékos növekedés is zsugorodást jelenthet negyedéves alapon. A nyers adat a munkanapok miatt 3,5 százalék lenne ebben az esetben, míg az április–júniusi időszakban 1,9 százalékos igazított, éves növekedés mellett lenne recesszió. A szakember aláhúzta: a Varga Mihály által említett, mínusz 0,3 százalékos forgatókönyv akkor valósulhat meg, ha a járvány elhúzódik.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

GDP koronavírus növekedés elemzők recesszió
Kapcsolódó cikkek