Magyar gazdaság

Jövő héten érkezik a válságkezelő csomag

A kormányzati intézkedésektől függhet, hogy milyen gyors lesz a kilábalás a koronavírus okozta krízisből. A szakértők optimista előrejelzései arról szólnak, hogy egy kellően erőteljes csomaggal 1 százalék körüli visszaesésre menthető a magyar gazdaság idei teljesítménye.

Idén 0,8 százalékkal zsugorodhat a bruttó hazai termék (GDP) reálértéke, ehhez viszont arra van szükség, hogy április végén elkezdjék legalább részben feloldani a korlátozásokat, és a kilábalás gyors legyen – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakértő nem tartja valószínűnek, hogy egyszerre minden visszatér majd a rendes kerékvágásba, inkább lépésről lépésre oldhatják fel a korlátozásokat. Szerinte ha csak a nyár elején kezdődik el a korlátozások visszavonása, akkor érezhetően gyengébb lehet a gazdaság teljesítménye, így 1,5-2 százalékos lehet a visszaesése 2020-ban. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a gazdaság 1,4 százalékos zsugorodását várja, hozzátéve, hogy akkor van erre lehetőség, ha gyors kilábalás mellett V típusú válsággal nézünk szembe.

Orbán Viktor: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervét kell elindítani
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

Az első negyedéves adatok még kifejezetten kedvezők lehetnek, azonban negyedéves alapon zsugorodhat a gazdaság.

Az április–június valószínűleg borzasztóan alakul, 5,5 százalékkal mérséklődhet a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. A harmadik és a negyedik negyedévben viszont gyors ütemű felpattanás várható. A Takarékbank szakértője figyelmeztet:

U alakú válság esetén 2,5 százalékkal zsugorodhat a GDP az idén, azonban lassúbb kilábalás nyomán 10 százalékos visszaesés sem zárható ki.

Egyelőre nem lehet megmondani, melyik forgatókönyv valósul meg. A Moody’s múlt héten közzétett elemzése alapesetben stagnálást vár, azonban mínusz 5,5 és 1,5 százalék közé teszik a GDP várható változását. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kifejezetten optimista, 2–3 százalék közötti növekedést prognosztizál.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

GDP koronavírus elemzők válságkezelés válság
Kapcsolódó cikkek