Magyar gazdaság

Kína megtörné a hagyományokat gazdasága megmentéséért

Az ázsiai óriás betiltotta a vadállatok fogyasztását az országban – tette mindezt a koronavírus kitörése miatt. A feladat nem egyszerű, hiszen óriási pénzek vannak az egzotikus állatok tenyésztésében és feldolgozásában, illetve a tradíciók sem egyszerű lesöpörni az asztalról.

Kína megálljt parancsolna a vadállatok fogyasztásának, a koronavírus okozta társadalmi és gazdasági bizonytalanságnak vetnének gátat ezzel a lépéssel, valamint a jövőben is megakadályoznák a hasonló járványok kibontakozását – írja a CNN. De vajon sikerül-e a milliárdos lakosságú országnak letörnie a hagyományok erejét a több millió dolláros iparággá fejlődött vadállattenyésztés uralmát?

Hagyomány és pompa

Ahhoz, hogy Kínában ne fogyasszanak olyan, európai szemmel egzotikus állatokat, mint a kígyó, a denevér vagy a tobzoska – kutatók szerint a három faj valamelyikétől indult útjára a világjárvány – egy egész ország kultúráját kellene teljesen kicserélni. Hagyománynak számít ugyanis a vadállatok fogyasztása,

és az ősi kínai gyógyászatban is számottevő ezeknek a fajoknak a hasznosítása.

Ezen kívül status-szimbólumnak számít, ha valaki vacsorára pávát rendel egy étteremben. Az amerikai hírügynökség szerint hozzávetőlegesen 150 dollárba, azaz körülbelül 45 ezer forintba kerül egy páva-vacsora. Helyiek szerint rövidtávon lehet, hogy pozitív lenne pozitív hozadéka a tiltásnak, de hosszútávon nem oldható meg a vadállatok fogyasztásának tiltása.

A piacokon – ahol a különleges húsokat szerzik be az éttermek alkalmazottai és a fogyasztók – a teljesen más életkörülményekhez szokott állatok vírusai keveredhetnek és mutálódhatnak.

Hiába tehát a veszély, a hagyományok erősebbek.

Fotó: Biosphoto / Sylvain Cordier

Milliárdos biznisz

Nem jüanban, hanem dollárban. Egy három éve készített tanulmány szerint közel egymillió embernek biztosít munkát a vadállatok étkezési célra való tenyésztése és forgalmazása, és

a vadkereskedelem hetvenhárom milliárd dollárt ért el 2017-ben.

Több ezer családnak biztosít tehát megélhetést ez az iparág.

A vírus kitörése óta mintegy húszezer vadfarmot zártak be vagy került karantén alá – a források szerint, de valószínűsíthető, hogy még sokkal több ilyen állattanya található Kína területén.

Azonban hiába az egymillió ember, aki rókák és teknősök étkezési célú szaporításával foglalkozik, és hiába a milliárdos forgalom, Kína felmutatja a stoptáblát. Érdekesség, hogy a nagyobb városokban többen ellenzik az egzotikus állatok evését, mint vidéken.

Pekingben a polgárok nyolcvan százaléka ellenzi ezt a tevékenységet.

A vadállatok fogyasztásának betiltásával Kína elejét venni a további mutálódásoknak, és a járvány által gerjesztett gazdasági zuhanórepülést sem szeretnék még egyszer átélni. Nem lesz azonban egyszerű dolga az államapparátusnak, hiszen több ezer éves tradíciókat kell felszámolni, és egy – sok ember számára – jövedelmező üzletet kéne teljesen beszüntetniük.

Egyelőre még az sincs pontosan megfogalmazva, hogy mi számít vadállatnak, és mi nem.

A nyulakat és a galambokat például nem érinti a tiltás.

Egyelőre tehát sok a kérdés, de a kutatók és a gazdasági élet vezetői úgy vélik, hogy az első lépést megtették az ügy érdekében. A többi már csak a kínai embereken múlik.

 

tiltás hagyomány Kína ipar vadállat
Kapcsolódó cikkek