Magyar gazdaság

Már recessziós forgatókönyvek is vannak a járványra

Folyamatosan és jelentősen rontja a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzéseit a londoni elemzői közösség az új típusú koronavírus okozta járvány tovagyűrűző negatív hatásai miatt. A friss prognózisok között recessziós forgatókönyvek is vannak, pénzügyi válsággal azonban az elemzők nem számolnak.

Bank of America

A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) kedd este Londonban ismertetett új helyzetértékelésében közölte: az általa eddig várt 2,8 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a globális hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésre szóló becslését.

Minden cikkünk a koronavírusról >>>

A ház a világgazdasági átlagon belül Kínában 4,6 százalékos, az Egyesült Államokban 1,2 százalékos, az euróövezetben 0,2 százalékos GDP-növekedést vár 2020-ban. A cég Kína esetében 0,6, az euróövezeti és az amerikai gazdaság esetében 0,4 százalékponttal rontotta prognózisát.

Ez azonban az új alapeseti előrejelzés, és a BofA Global Research londoni elemzői kidolgoztak egy új negatív forgatókönyvet, amely az év folyamán mérsékelt recesszióval számol.

Ennek megvalósulása esetén a ház szerint alig 1,4 százalék lenne az idei globális növekedés.

A recessziós forgatókönyv Kínában 3,2 százalékos, az amerikai gazdaságban 0,5 százalékos egész évi idei növekedést, az euróövezetben 0,3 százalékos visszaesést feltételez.

A ház szerint azonban a 2008-2009-eshez hasonló mélységű valószínűtlen, tekintettel a globális pénzügyi szektor erejére, valamint arra, hogy most nincsenek az akkorihoz mérhető reálgazdasági egyensúlyhiányok.

A cég ugyanakkor meredeken, az eddigi előrejelzésében szereplő 54 dollárról 45 dollárra korrigálta a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolaj idei átlagos hordónkénti árfolyamára szóló prognózisát, elsősorban a Szaúd-Arábia és a többi nagy olajtermelő között kirobbant árháború miatt.

Fotó: Frank Rumpenhorst / Getty Images

A BofA Global Research elemzői szerint ennek globális növekedési hatása várhatóan nettó zéró, mivel az olajárak összeomlása a termelőktől a fogyasztókhoz csoportosít át jövedelmeket.

A ház szerint ugyanakkor rövid távon ez is árthat a világgazdaságnak, mivel egyrészt rontja az olajipari szektor beruházási kilátásait és nyomást gyakorol a tőzsdei árfolyamokra, másrészt a turizmus meredek visszaesése miatt az enegiaárak csökkenéséből a háztartásoknak a szokásosnál kevesebb hasznuk ered.

Oxford Economics

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics kedden bemutatott, felülvizsgált új előrejelzésében közölte: az idei év egészére most már csak 2 százalékos világgazdasági növekedést vár, fél százalékponttal lassabbat az előző prognózisában valószínűsített ütemnél.

A ház szerint Kínában – a járvány eredeti gócpontjában – már vannak arra utaló jelek, hogy az élet fokozatosan kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, de a gazdasági aktivitás továbbra is jóval elmarad a normális szintektől.

Az Oxford Economics londoni elemzői ennek alapján az idei első negyedévben alig 2,3 százalékos éves összevetésű növekedést várnak a kínai gazdaságban a korábbi előrejelzésükben szereplő 6 százalékos bővülés helyett.

A ház szerint az a tény, hogy a világgazdasági szintű kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) – a globális reálgazdasági aktivitás átfogó mérőszáma – jóval az élénkülés és a lassulás határának tekintett 50-es szint alá süllyedt, önmagában arra utal, hogy a világgazdaság recessziós tartományban jár.

Az Oxford Economics közgazdászai hangsúlyozzák azonban, hogy ezek a mutatók a mostanihoz hasonló egyszeri éles sokkok idején gyakran túlmérik az általuk jelzett folyamatokat.

A cég szerint a globális recesszió így még mindig nem tekinthető a koronavírus okozta járvány elkerülhetetlen következményének, azonban

ha a világgazdaságból csak néhány további rossz hír érkezik, könnyen a recesszió válhat

az Oxford Economics alapeseti előrejelzésévé.

Capital Economics

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedd este ismertetett új helyzetértékelése alapeseti előrejelzésként valószínűsíti az idei egész éves visszaesést az euróövezetben.

A ház várakozása szerint a valutaunió átlagos hazai összterméke az idei első negyedévben minimális mértékben, a második negyedévben azonban zuhanásszerűen, negyedévi összevetésben 3 százalékkal csökken.

A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a 2009-es recessziós év óta ez lenne a legnagyobb negyedéves GDP-visszaesés az euróövezetben.

A Capital Economics modellszámítása szerint mindez azt jelenti, hogy a valutaunió hazai összterméke 2020 egészében 1,2 százalékkal csökken, de a cég jövőre már 2,2 százalék körüli növekedést vár.

A ház londoni közgazdászai hangsúlyozzák: nem tartják valószínűnek, hogy az euróövezeti recesszió pénzügyi válsággá fajul, mivel a bankok tőkeellátottsága sokkal jobb, mint a korábbi években, és az eurójegybank (EKB) is jó helyzetben van ahhoz, hogy szükség esetén likviditási támogatást nyújtson, például célzott hosszú távú refinanszírozási programok (TLTRO) formájában.

koronavírus elemzők londoni elemzők
Kapcsolódó cikkek