Magyar gazdaság

Nagy szökésre készül a magyar gazdaság

Az MKIK Gazdasági évnyitó konferenciáján Matolcsy György jegybankelnök azt mondta, hogy 2030-ra az unió élvonalában lesz Magyarország.

Az elmúlt tíz évben egy sikeres válságkezeléssel és növekedési fordulattal Magyarország újból éllovas lett a régióban

– mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényén.

Hozzátette, hogy

az elmúlt két évben több mint három százalékpontos növekedési többletet ért el a magyar gazdaság, a háztartások nettó pénzügyi vagyona a legmagasabb a régióban.

Orbán Viktor: a koronavírus komoly gazdasági visszaesést eredményez

Kormányzati segítséget ígért a miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek.

A koronavírus negatív hatásai elérnek mindenkit, fontos a felkészülés

Varga Mihály szerint egyre borúsabbak a várakozások, és biztos, hogy erős, hosszútávú negatív gazdasági következményei lesznek a koronavírusnak.

Ezeket az eredményeket meg kell védeni, továbbá készülni kell a következő évekre és meg kell teremteni az újabb kitörés lehetőségét is – mondta az MNB elnöke. Az elmúlt tíz év sikere kettős:

  • a növekedésfelzárkózás
  • és az egyensúly területén is,
  • vagyis Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése az elmúlt tíz sikerességéről helytálló – mondta Matolcsy György.

    Azt is hozzátette, hogy a cél, hogy

    ha sikerülne 2030-ig fenntartani a növekedést, akkor az EU átlagos fejlettségi szintjének 93 százalékát érheti el az ország.

    A sikeres bérfelzárkózásról az MNB elnöke elmondta, hogy a régióban a legnagyobb nominális bérfelzárkózás zajlott. A hitelállomány bővülése is a egyik motorja.

    Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
    Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

    Elmondta, hogy 2019-ben a magyar gazdaság meghaladta Lengyelország és Görögország fejlettségét szintjét is. A globális trendekkel szemben Magyarországon a vagyoni egyenlőtlenségek továbbra is mérsékeltek, ráadásul az államadóssági rátát, a devizaarány államadósságon belüli értékét és a nettó külső adósságot is sikerült az elmúlt tíz év alatt jelentősen csökkenteni.

    Itt a nagy szökés ideje

    – mondta az MNB elnöke, ehhez meg kell duplázni a lakossági és céges hiteleket, ez a 60 százalékát jelentené, továbbá a fogyasztási helyett az ingatlanvásárlási célú hitelek irányába kellene elmozdulni. Matolcsy György szerint még van jelentős tartalék a munkaerőpiacban, illetve szép eredménynek tartja, hogy az évi 20 ezer lakás megépítését, de 2030-ig az 30 ezer új lakás építését látná optimálisnak.

    Parragh László: sikeres gazdasági modellváltás után új kihívások

    Tíz sikeres esztendő után új kihívásokkal kell szembenéznie a magyar gazdaságnak – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

     

    MKIK Matolcsy György
    Kapcsolódó cikkek