Magyar gazdaság

Orbán Viktor: a koronavírus komoly gazdasági visszaesést eredményez

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek kedden Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó 2020 című gazdaságpolitikai fórumán.

Az a tény, hogy itt vagyunk 100 év után is, és arról beszélhetünk, hogy miket értünk el, az büszkeséggel tölthet el minket

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK Gazdasági évnyitó konferenciáján.

A miniszterelnök felszólalásában hangsúlyozta, hogy

2020-ban egy új szakasz kezdődik, mégpedig egy világjárvánnyal, de ettől nem kell megijedni, ahogy a válság idején sem kellett.

Orbán kormányzati segítséget ígért a gazdasági szereplőknek

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek.

Nagy szökésre készül a magyar gazdaság

2030-ra az unió élvonalában lesz Magyarország – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök az MKIK Gazdasági évnyitó konferenciáján.

Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – jelentette ki a kormányfő, aki azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.

Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban -, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit

– közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő csomagokra lesz szükség.

Világjárványra kell készülni

Meg kell oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az EU-val szembeni gyorsasági előnyét Magyarország meg tudja őrizni – mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta,

világjárványra kell készülni, és mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A konferenciáján elmondta, hogy ha a gazdasági és pénzügyi egyensúlyok megbillennek, akkor lehet ideig-óráig növekedni, de hosszú távon ez az állapot fenntarthatalanná válik. A miniszterelnök azt is mondta, hogy

2010-hez képest 2019-ben az államadósság után a kamatkiadás 900 milliárddal volt kevesebb, amely a monetáris politikának volt köszönhető.

Forintból kell finanszírozni az adósságot

A koronavírus negatív hatásai elérnek mindenkit, fontos a felkészülés

Varga Mihály szerint egyre borúsabbak a várakozások, és biztos, hogy erős, hosszútávú negatív gazdasági következményei lesznek a koronavírusnak.

A devizaadósságra nincs szükségünk, forintból kell finanszíroznunk a magyar államadósságot – mondta a miniszterelnök. A kormányfő szerint a devizaarányban a zéró a jó arány, ahogy a külföldiek kezében lévő állományban is ez a cél.

A monetáris politika hozzájárulásának köszönhetően 2012 és 2019 között az kamatterhein megspóroltunk 900 milliárd forintot

– mondta Orbán Viktor.

Az egyensúlyi rendszert Orbán Viktor szerint úgy lehetett megőrizni, hogy a kormánypártok erős, kétharmados felhatalmazást kaptak, világos célokat fogalmazott meg a kormány, és volt bátorsága ahhoz, hogy az unortodox politikát képviseljen.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Először elküldtük az IMF-t, majd 2013-ban utána küldtük a pénzüket

– mondta példaként a miniszterelnök arra, hogy miben akart eltérni az Orbán-kormány az előző kormányokhoz képest.

A miniszterelnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány komoly globális gazdasági visszaesést fog eredményezni: bizonyos szektorok, mint például a turizmus is egyértelműen érezni fogja a negatív hatásokat. „Olyan típusú következményei lesznek a következő hónapoknak, amelyre célzottan kell reagálnunk” – mondta a kormányfő.

Parragh László: sikeres gazdasági modellváltás után új kihívások

Tíz sikeres esztendő után új kihívásokkal kell szembenéznie a magyar gazdaságnak – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek