Magyar gazdaság

A munkahelyek csaknem felét veszély fenyegeti világszerte

A 3,3 milliárd munkahely csaknem fele veszélybe került világszerte a koronavírus-járvány következében hozott intézkedések miatt.

A 3,3 milliárd munkahely csaknem fele veszélybe került világszerte a koronavírus-járvány következében foganatosított drasztikus intézkedések miatt – közölte szerdán a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Genfben.

A legsúlyosabban az a 1,6 milliárd ember érintett, aki szabálytalan módon, vagyis munkaszerződés nélkül dolgozik, és máról holnapra él.

Globális átlagban jövedelmük 60 százalékkal csökkent a pandémia következtében, Afrikában és Latin-Amerikában ugyanakkor több mint 80 százalékkal.

Nem szabad elfelejtenünk a számok mögött rejtőző emberi nyomort és szükséget

– hangsúlyozta a szervezet igazgatója. Egyben felszólította az országokat, hogy szociális programokkal próbálják meg ellensúlyozni mindezt, a nemzetközi közösséget pedig, hogy karolják fel a szegényebb államokat.

Fotó: MW

2020 második negyedévében az ILO 305 millió teljes munkaidős állásnak megfelelő munkaóra kiesésével számol a pandémia előtti 2019 utolsó negyedévével összehasonlítva. Két héttel korábbi becslése még 195 millió teljes munkaidős állásnak megfelelő munkaóra kiesése volt.

Mindenekelőtt Európa, Közép-Ázsia és az amerikai kontinens érintett.

Az ILO az általános 48 órás munkahéttel számol.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint globálisan a munkaadók csaknem fele, mintegy 47 millió foglalkoztató tevékenysége a válság által leginkább sújtott ágazatokhoz köthető. Az önálló vállalkozói tevékenységet végzőket is beleszámítva világszerte 436 millió vállalat került veszélybe a pandémia gazdasági kihatásai miatt.

koronavírus munkaerőpiac munkahelyek Nemzetközi Munkaügyi Szervezet
Kapcsolódó cikkek