Magyar gazdaság

Kelet-Európa és Közép-Ázsia kilátásait rontotta a Világbank

A figyelembe vett térségek együttes hazai összterméke a tavalyi 2,2 százalékos növekedés után az idén 2,8 százalékkal csökken.

A koronavírus miatt a Világbank jelentősen rontotta Kelet-Európa és Közép-Ázsia feltörekvő és fejlődő gazdaságainak idei kilátásait, ugyanakkor úgy vélte, hogy jövőre jelentős javulás állhat be.

A Világbank frissített alapforgatókönyve szerint a figyelembe vett térségek együttes hazai összterméke (GDP) a tavalyi 2,2 százalékos növekedés után az idén 2,8 százalékkal csökken, ami 5,4 százalékpontos rontás a januárban becsült 2,6 százalékos növekedéshez képest.

A borúlátó változat szerint a térség GDP-je 4,4 százalékkal esik 2020-ban, ami 7 százalékpontos rontás a januárban várt 2,6 százalék bővüléshez viszonyítva.

A jövő évvel kapcsolatban a Világbank alapforgatókönyve 5,6 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, ami a januári előrejelzéshez képest 2,7 százalékponttal magasabb.

Fotó: AFP PHOTO / IMF / Stephen Jaffe

A világbanki jelentés külön táblázatba szedte Közép-Európát és a balti országokat (Bulgária, Horvátország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Románia).

Az ebbe a csoportba tartozó országok együttes GDP-csökkenése az idén a legfrissebb világbanki jelentés szerint 1 százalék lesz, míg a januári előrejelzésben még 3,3 százalékos növekedés szerepelt. A jövő évi várható növekedési adatot 3 százalékról 5,5 százalékra javították a jelentés összeállítói.

A térségre vonatkozó borúlátó előrejelzés szerint 2020-ban a gazdaság 2,5 százalékkal gyengül a januári előrejelzésben szerepelt 3,3 százalék növekedés helyett.

A jövő évi növekedése vonatkozó becslést a Világbank a januári 3 százalékról 5,5 százalékra javította alapforgatókönyvében.

A jelentés Magyarországgal külön nem foglalkozik.

Világbank GDP prognózis
Kapcsolódó cikkek