Magyar gazdaság

Már most elő kell készíteni a gazdasági újjáépítést

Már a veszélyhelyzet idején elő kell készíteni a gazdasági újjáépítést, a munkahelyek védelmét, és a veszteségek minimalizálását – mondta az ITM államtitkára.

Már a idején elő kell készíteni a gazdasági újjáépítést, a munkahelyek védelmét, és a veszteségek minimalizálását – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki online sajtótájékoztatóján a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a védekezés és a válságkezelés minden minisztérium költségvetését érinti, de a kormányzati intézményeknek, a pártoknak, az önkormányzatoknak, vagy akár a bankoknak is részt kell vállalniuk a terhekből.

A magyar gazdaság jó állapota szerencsére lehetővé teszi, hogy az ország kedvező helyzetből kezdje a válságkezelést, ám ezt a segélyek és az ingyenpénz osztogatása helyett a munkahelyekre és a képzésekre kell alapozni

– jelentette ki.

Már elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás

A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja a munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára bejelentette, hogy számos gazdaságvédelmi intézkedés segíti az érintetteket: így többek között

a rövidített munkaidőben, valamint az innovációs munkakörben dolgozók bértámogatása, a szabad felhasználású egyszeri diákhitel, a diplomájukra várók mentesítése a nyelvvizsga alól, illetve képzések indítása az állástalanná válók számára.

Schanda Tamás
Fotó: Móricz-Sabján Simon

György László a szakmai képviseletek visszajelzéseire hivatkozva közölte, hogy informatikai területen több tízezren helyezkedhetnének el, de más jellegű képzések is indulhatnak hamarosan.

A kormány idén 50 milliárd forinttal támogatja a munkahelyeket megtartó és létesítő beruházásokat, jövőhéten pedig csaknem 2500 milliárd forintnyi garancia- és hiteltermék meghirdetéséről dönthet.

Hangsúlyozta, hogy a válság nem csupán visszaeséssel jár, de lehetőséget is teremt a versenyképesség és a hatékonyság javítására. Akár nemzetközi szinten is versenyelőnyhöz juthat az a vállalkozás, amelyik ki tudja használni a kínálkozó alkalmakat, és jól hasznosítja a kiesés miatt felszabaduló időt – fogalmazott.

Az államtitkár a fegyelmezett költségvetési politika folytatását ígérte, és elítélte, hogy azok követelnek hatalmas pénzosztásokat, akik korábban megszorításokkal akartak válságokat megoldani.

koronavírus gazdaságvédelem ITM gazdasági intézkedés
Kapcsolódó cikkek