Magyar gazdaság

Uniós beruházások az újraindulásért

A kormány szerint az uniós pályázatoknál bevezetett könnyítések hatékony segítséget nyújtanak, de további lépésekre is sor kerülhet, ha a külső körülmények változnak.

A gazdaság újraindításának szempontjából is kulcskérdés az uniós projektek végrehajtása – mondta a Világgazdaságnak Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára annak kapcsán, hogy a pályázatoknál 25-ről 50 százalékra emelkedik az előleg a járványhelyzettel leginkább sújtott ágazatoknál, emellett három hónap haladékot kapnak a cégek, és az elszámolást is megkönnyítik.

A visszajelzések szerint a mostani intézkedések hatékony segítséget nyújtanak, de további lépésekre is készen állunk, ha a külső körülmények változnak. Az intézményrendszer folyamatosan működik, minden kedvezményezett számíthat a támogatásunkra

– húzta alá. Lapunk felvetésére, hogy elegendő mozgásteret ad-e plusz három hónap, miközben most még beláthatatlanok a vírus gazdasági hatásai, Perényi Zsigmond kijelentette: a határidők automatikus meghosszabbításával időt adtak a helyzethez való alkalmazkodásra, egyetlen projekt sem kerül veszélybe a határidők miatt.

Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára
Fotó: Kallus György / VG

Sokak szerint érdemes lenne tágabb körre kiterjeszteni az előlegemelést, például az autóipari beszállítók szerepe legalább olyan hangsúlyos, mint a turisztikai cégeké. Az ITM államtitkára erre vonatkozóan közölte, hogy a segítségre szoruló szektorok beazonosítása folyamatos, a kormányzati intézkedésekkel párhuzamosan teszik meg a fejlesztéspolitikai lépéseket. Hangsúlyozta, hogy a megemelt előlegfelvétel visszamenőleg is hatályos, az ehhez szükséges jogszabály-módosítás pedig folyamatban van.

Nem csak az új kiírások nyerteseit kell segítenünk, hiszen elsősorban a már elnyert projektek kedvezményezettjei kerülhettek váratlanul nehéz helyzetbe

– indokolt.

A Világgazdaságnak az egyszerűsített szerződésmódosítást, valamint az indikátorok eltörlését firtató kérdésére Perényi Zsigmond azt felelte, hogy a bejelentett intézkedések alkalmasak a kialakult vis maior helyzetek kezelésére. „A változásokat elegendő a okozta akadályoztatás megszűnését követő nyolc napon belül bejelenteni. Ha pedig a projekt fizikai befejezése előreláthatóan legfeljebb hat hónapot késik, nem kell a támogatási szerződést módosítani, elég bejelentést tenni” – emelte ki.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

uniós források pályázatok Perényi Zsigmond ITM
Kapcsolódó cikkek