Magyar gazdaság

A februári többlet jót tett az MNB fizetési mérlegének

A folyó fizetési mérleg passzívuma márciusban 311 millió euró volt, a februári 647 millió euró többlet 229 millió aktívumot hozott a negyedévre.

A februári jelentős többletnek köszönhetően a januári és a márciusi deficit ellenére aktívummal zárta az első negyedévet a folyó fizetési mérleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken megjelent előzetes havi adatai szerint.

A folyó fizetési mérleg passzívuma januárban 108 millió euró, márciusban 311 millió euró volt,

a februári 647 millió euró többlet azonban 229 millió aktívumot hozott a negyedévre.

Az uniós tőketranszeferek jelentős összeget, januárban 649, februárban 426 millió eurót tettek ki, és a márciusi 192 millióval együtt a negyedév során 1,267 milliárd euróra rúgtak.

Ezzel a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt úgynevezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben mind a három hónapban a pozitív tartományban maradt, és

az előzetes havi adatok alapján 1,477 milliárd euró volt az első negyedévben.

A folyó fizetési mérleg a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegével párhuzamosan hullámzott, amely februárban 516 millió euró aktívummal zárt, de januárban 213 millió, márciusban pedig 160 millió deficitet mutatott.

Fotó: MNB illusztrációk

A szolgáltatások külkereskedelmének aktívuma februárban szinte fillérre megegyezett az áruforgaloméval, januárban és márciusban pedig bőven kiegyenlítette annak deficitjét, így az első negyedévben a kereskedelmi forgalom együttesen 1,512 milliárd többletet termelt a fizetési mérlegben.

A szolgáltatások között

az utazási szolgáltatások még márciusban is 62 millió euró többletet hoztak a januári 259 millió és a februári 211 millió euró után.

A jövedelmek nettó kivonása nagyjából egyenletesen 350 és 400 millió euró között mozgott az év első három hónapjában. Ezen belül a közvetlen működőtőke befektetések után járó profitrepatriálás 600 millió euró körül kis mértékben ingadozott, a munkavállalói jövedelmek nettó hazautalása pedig a januári és februári 200-210 millió euróról márciusra 150 millió euróra esett.

bevétel jövedelem MNB negyedéves adat mérleg
Kapcsolódó cikkek