Magyar gazdaság

Rekordot döntöttek a vállalati hitelek

Történelmi csúcsra emelkedett márciusban a céges hitelek állománya Magyarországon, leginkább a forgóeszköz-finanszírozási és a beruházási kölcsönök növekedtek.

Márciusban újra csúcsot döntött a céges hitelek állománya:

a nem pénzügyi vállalatoknál lévő hitelek mennyisége meghaladta a 9040 milliárd forintot, ami éves szinten 18,5 százalékos bővülés

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybanki statisztikák szerint önmagában a március is jelentős növekedést hozott, hiszen egyetlen hónap alatt csaknem 500 milliárd forinttal duzzadt az állomány.

Fotó: Shutterstock

Ami a portfólió összetételét illeti, az egyéb, éven belüli lejáratú hiteleknél (ez döntően a forgóeszköz-finanszírozást jelenti) volt a leglátványosabb a növekedés, a mennyiségük pontosan a másfélszeresére, 1013 milliárd forintra ugrott egy év alatt. Nagyon erős, 24,5 százalékos emelkedést mutatnak az MNB adatai az öt éven túli lejáratú – tehát döntően beruházási célú – hiteleknél is, amelyek mennyisége már bőven meghaladta a 4200 milliárd forintot. A folyószámlahiteleknél már jóval szerényebb, de még így is majdnem 10 százalékos bővülést mutatnak a jegybanki statisztikák közel 1600 milliárd forintos március végi állomány mellett. Az egy és öt év közötti lejáratú kölcsönöknél 5 százalékos növekedés mutatkozott tizenkét hónapos időtávon, valamivel több, mint 2200 milliárdos állomány mellett. Figyelemre méltó, hogy a céges devizahitelek mennyisége is 27,6 százalékkal, 4100 milliárd forint közelébe emelkedett egy év alatt, ám ebben szerepe lehetett az átértékelődésnek is.

Mindezek alapján a forgóeszköz- és beruházási hitelek részesedése jelentősen emelkedett a portfólión belül: az előbbieké 8,8-ről 11,2, az utóbbiaké pedig 44,5-ről 46,7 százalékra. A folyószámlahitelek viszont már csak 17,6 százalékát adták a teljes állománynak az első negyedév végén, szemben a 2019. márciusi 19 százalékkal.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

statisztika MNB FINANSZÍROZÁS vállalati hitelek
Kapcsolódó cikkek